Resepinya saya copy paste dari album saya di FB...
2kg tulang [gear box] kambing / lembu [blum pernah cuba]
3 btg saleri
3 biji bawang besar
1 btg lobak merah
bahan kisar
5 ulas bawang putih
2 inci halia muda
50g cili kering
30g cili padi
30g lada merah
3 sudu lada sulah,3 sudu lada hitam,jintan halus dan ketumbar
bahan tambahan
3 biji telur
cara2nya
rebus tulang dgn halia,btg saleri,bawang besar dan lobak merah [2 1/2 jam]
keluarkan halia,btg saleri,bawang besar dan lobak merah..kisar bahan2 tersebut
tumis bahan kisar hingga naik bau..kemudian campurkn bahan kisar[lobak merah,bawang besar,halia dan bawang besar tadi...]...campurkan air rebusan tulang..biarkan mendidih..bubuh garam n gula secukupnya..
masukkan tulang..biarkn mendidih dlm 10 minit.
kemudian pecahkn telur kedlmnya..kacau dan biarkan mendidih dlm 10 minit lagi..
taburkan daun ketumbar n bawang goreng..mkan bersama roti perancis...
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment