MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Monday 31 October 2011

IKAN PARI MASAK LADA..VERSI ..QASEHMAMA..

 Masak lada ni..setahu ita terkenal kat melaka ...selain melaka terkenal dengan asam pedas...masak lada ni..popular jugak...kalau nak cerita pasal resepi ni...rasa2nya...masing2 punye citarasa.lah...walaupun nama menunya sama tapi dari segi rencah dan bahannya boleh dipelbagaikan dan ada orang suka bubuh tu...ada orang suka tambah ni..ada org tak suka bubuh tu..suka lak bubuh yang ni...jadi ikut masing2 lah kan ...


 Lagi satu ita percaya sangat tang 'air tangan'...walaupun resepi yang sama belum tentu rasa sesuatu masakan tu sama...di situlah airtangan ni main peranan jugak...Kekadang tu...resepi warisan keluarga  katanya....bila ibunya masak...lain rasanya...bila anaknya masak lain sikit rasanya...betul tak...??..sebab tu banyak kita dengar orang duk citer..dulu masa arwah maknya masak...sedap betul...ramai orang kat kedainya...tapi..bila anaknya ambil alih ...dah kureng sikit...
Jadi...ita masak ni...ikut cara italah...airtangan qasehmama...kalau dimasak dengan rasa kasih dan sayang buat keluarga dan semua..tentu terasa keikhlasannya...lebih2 lagi kasih dari ibu,mama,emak...dan yg sewaktu dgnnya...kemana pun pergi pasti anak-anak tak lupa airtangan ibu,mama,emak dsbnya..kan...bila kita dah tak de nanti...anak2 pasti tak lupa..dan merindui airtangan kita...
Bagaimana dgn suami2 pulak?..teringat ke airtangan isteri..bila isteri dah tak de nanti?..hahahaha...jawapan tentu berbagai...tepuk dada tanye selera...jawab lah sendiri...


Bahan2nya...
Ikan pari @ ikan duri @ikan tongkol[ disiang dan dibasuh bersih]
Serbuk rempah kari ikan [ita guna adabi]
Bawang merah *
Bawang putih*
Halia*
Kunyit hidup@ serbuk kunyit pun boleh*
Cili kering*
Serai [dititik]
2 pelepah daun kari
Kalau suka lebih pedas beberapa biji lada hitam ditumbuk.
Semua bahan bertanda * dikisar @ ditumbuk halus
Terung,bendih@ tomato di potong [saiz ikut suka]
Garam secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
Sedikit perasa[ajinomoto]


Cara2nya
Rempah kari ikan + cili kering yg dikisar dibancuh dgn sedikit air jadikan seperti paste + lada hitam yg ditumbuk tadi..
Tumiskan bahan2 yang dikisar hingga sedikit garing dan naik bau..
Masukkan serai dan daun kari
Kacau jgn smpai hangus...
Masukkan paste rempah tadi...kacau biar sampai garing dan terbit minyak...
Masukkan air asam jawa
Biarkan mendidih sikit masukkan ikan
Diikuti dgn sayuran bendih atau terung
Bubuh garam dan serbuk perasa
Biarkan kuah mendidih dan ikan masak..
Kemudian sekali masukkan tomato..biarkan sekejap dan tutup api..
Siap..hidangkan dgn nasi panas ,ikan kering@telur asin@cencaluk...mak aiii...lapo perut...



No comments:

Post a Comment