Kalau yang sedang terfikir-fikir nak masak ape tu...apa kata cuba resepi ni...nampak pada rupa dan nama tak menarikkan...tapi rasanya..sodapppp...belum cuba tak tahu lagi kan...apa kata cuba...
Resepinya:-
Bahan2nya....
400 g sotong
Bahan utk di kisar..
Beberapa tangkai cili kering[direndam dulu supaya lembut]
1 biji bawang besar
sedikit belacan
1cm kunyit hidup
1/4 cawan air [jika menggunakan pengisar]
1 batang serai dititik
3 sudu besar minyak [utk menumis]
garam dan gula secukup rasa
Caranya:-
Bersihkan sotong.Buang selaput nipis,mata sotong dan bahagian keras dikepalanya.
Kelar sikit pada badan sotong.
Di cuci bersih kemudian toskan.
Panaskan minyak
Tumis bahan yang dikisar tadi dan bubuh serai yg dititik.
Sehingga timbul minyak ..lalu dibubuh garam dan sedikit gula
Masukkan sotong biarkan anggaran 1-2 minit.
Cucuk sotong dgn garpu supaya pundi-pundi hitamnya pecah.
Kuahnya akan menjadi hitam. Siap
* Jangan dimasak terlalu lama nanti sotong akan kenyal seperti getah..
No comments:
Post a Comment