MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...
Tuesday, 18 October 2011
KEK LAPIS PANDAN
KEK LAPIS PANDAN
bahan2 utk kek
5 biji telur gred A
160g gula
125g tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
75g minyak jagung [ minyak msak pun boleh]
1 sudu ovelet
2 sudu besar susu cair/susu segar1 sudu teh paste pandan
bahan utk kastard
1050g santan [ 1 kotak santan dicampur air hingga menckupi sukatan yg dikehendaki]
225g gula
10g serbuk agar2
100g tepung hoen kwee [warna hijau]
75ml jus pandan [ kisar 4 helai daun pandan dgn 75ml air kemudian tapis]
1 sudu teh paste pandan
secubit garam
cara buat kek
satukan telur,ovelet,gula dan paste pandan.pukul hingga kembng dan gebu.. perlahankn speed kemudian masukkn tepung sedikit2...hingga habis.. kemudian masukkn juga susu dan jus pandan kacau rata..akhir sekali masukkn minyak dan kacau rata.tuang adunan dlm loyang yg telah digris dan alas dgn baking paper.
bakar pd suhu 175c[ikut kepanasan oven msing2] selama 30 minit @ hingga kek msak.biarkan kek sejuk kemudian kluarkan dr loyang lalu potong sedikit tepi2 kek.lpas tu.. potong kek secara mendatar kpd 3 bhg[lapis]
utk kastard
satukn semua bahn masak secara double boiler. kacau dgn wisk hingga pekat dan berkilat.matikan api biarkn suam skit baru dilapiskan dgn kek.
caranya..utk lebih mudah... bhgikan adunan kastard kpd 3 bhgian. tuangkn 1 bhgian kedlm loyang..ratakan..kemudian letak 1 bhgian kek lalu ditekan skit...
tuang 1 lagi bhgian kastard..ratakan ..biar kastart memasuki ruang2 tepi kek...
letakkan 1bhgian kek lagi..dan bubuh kastard...ulangi proses hingga berakhir bhgian kek diatas sekali... masukkan lebihan kastard ditepi2 ruang kemudian masukkan dlm peti sejuk sekurang2 nya 1jam baru dikluarkan dari loyang...
bhgian kastard akan berada diatas dan kek dibawah apabila diterbalikkan dari loyang... salut dgn kelapa kering...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment