MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Friday, 28 October 2011

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE...

Nampak menyelerakan?..memang kek ni sedapppp...
Jom..lah cuba buat..bahannya senang ...caranya mudah...rasanya...memang puas hati dan berbaloi...
Adik ipar ita belajar buat kek ni...bawa gi tempat kerja bagi kawan2 rasa,,terus dapat order..maknanya apa? kek ni memang sedappp...lebih2 lagi dimakan ketika panas2...dimana kekacang2 diatasnya sedang mengharum dan rangupppp...mak aiii...tak nak citer banyak2lah...jom salin resepi...


Bahan2nya
1/2 cawan butter @ margerin @ minyak jagung
1 cawan gula
1 biji telur gred A
1 1/2 cawan pisang yg dilenyek [ ita guna 4 biji pisang]
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan hiasan atas kek ikut citarasa sendiri
Kismis,coklat chip,badam,biji gajus @ Ape2 yg suka


Cara2nya
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur,esen vanila dan pisang yg dilenyek [gaul sebati]
Dalam bekas lain satukan tepung gandum, baking powder,soda bikarbonat dan garam kemudian ayak..
Masukkan dlm adunan tadi sedikit demi sedikit sambil digaul sebati
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian
Satu bhgian campurkan serbuk koko dan kacau rata
Gris loyang kemudian bubuh adunan yg dicampur dgn serbuk koko
Kemudian bubuh satu lagi bahagian yg asal
Taburkan bahan hiasan atas permukaan adunan kek
Bakar pada suhu 170'c selama 30 minit [ ikut kepanasan oven masing2]

No comments:

Post a Comment