300g tepung kek span campuran
5biji telur
65ml minyak masak
bahan utk lapisan 2
30g gula kastor
280ml susu segar
10g serbuk agar2
sedikit buah nanas dlm tin dipotong kecil2
150g whipping cream
bahan utk jelly
10g serbuk agar2
30g gula kastor
300ml sirap nanas[air dlm buah nanas dlm tin]
200ml air
buah nanas dlm tin secukupnya
cara2nya
Pukul tepung kek span campuran dgn telur pd kelajuan tinggi hingga kembang kira2 15-20 minit. campurkan minyak masak sedikit demi sedikit. kacau hingga sebati.tuang adunan dlm acuan yg telah digris. bakar pd suhu 180c selama 35minit[ikut kepanasan oven masing2] hingga kek masak.
sejukkan kek sebelum dipotong ikut ketebalan yg dikehendaki.Potong juga sedikit tepi2 kek utk memberi ruang lapisan 2 menyelubunginya nanti.Masukkan kek kedlm acuan semula.
Pukul whipping cream hingga gebu. kemudian masak bahan utk lapisan 2 secara double boiler hingga mendidih lalu tuang dlm whipping cream lalu dikacau sebati.
tuang keatas kek tadi..biar merata hingga keruang tepi2 kek.
susun buah nanas keatas kek.ketepikan sebentar.
masak bahan utk jelly hingga mendidih. biarkan ia menyejuk lalu curahkan keatas adunan kek tadi... masukkan dlm peti sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment