Assalamualaikum...masak apa hari ni?..Ita buat kerabu mangga fillet ikan ni...dah lama tak buat...tetiba ari ni teringin pulak...walaupun ada bahan yang tak cukup ..ita buat jugaklah guna apa yang ada...kita buat dia kan...
Resepi ni ita dapat dari siaran tv...dah lama dah nama siarannya pun dah lupa...tapi resepinya sempatlah ita salin..dan dah beberapa kali cuba...memang..sedap..membuka selera...makan macam tu je pun sedappp...
Sebab sedappp...nak share dgn anda semua...kalau berkenan lah ...kalau tak...tenguk aje le ye...resepinya mudah dan simple je...orang bujang ke...anak dara ke..sesape pun boleh cuba...
Lagi satu nak bagitau awal2 ni...resepi ni tiada sukatan..main agak2 je bahannya..ikut suka kitalah nak lebih tang mana ..nak kurangkan tang mana..ikut selera..nak pedasss..lebihkan cili...nak manis lebihkan gula...nak masin lebihkan garam...suka hati lah ye...
Bahan2nya..
Buah mangga [disagat atau diracik2]
Kepingan fillet ikan [ dipotong kecil ]
Cili padi [dihiris ]
Bawang besar [ dihiris]
Buah tomato [dibuang bijinya kemudian potong dadu]
Kicap cair
Kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar
Daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
Tepung ubi
Cara2nya
Celupkan @ lumurkan fillet ikan dgn tepung ubi
Kemudian goreng hingga kekuningan..angkat dan ketepikan
Dalam satu mangkuk yg lain campurkan kesemua bahan kecuali kacang tanah tumbuk yang kemudiannya akan dibubuh diatas kerabu sebelum dihidangkan.
Rasa kerabu..biar ada rasa masam,manis, masin dan pedasnya..
Susun isi ikan tadi dalam pinggan hidangan..
Kemudian letak kerabu diatasnya..dan taburkan kacang tumbuk..
*Boleh jugak gunakan isi ikan lain seperti siakap, kerapu dan selainnya..
okaylah...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment