Puding Raja...menurut Tok Mak..[yang memberi resepi ni..] adalah makanan Di Raja negeri Pahang...tapi sekarang telah dikomersialkan...maka rakyat2 nya pun dah boleh merasa..
Pertama kali mengenalinya..[Tok Mak] melalui FB..inilah resepi pertama yang diberi..dan inilah cabaran pertama yang ku lalui...
Tanpa pernah melihat,merasa..dan mendengarnya..dek kerana teruja dan minat mencuba sesuatu menu yang baru..berkobar2lah semangat nak cuba membuatnya...Beberapa hari juga aku mencari dan mengumpul bahan...terutama pisangnya..susah didapati di Johor ni..
Akhirnya...inilah hasilnya...kali pertama mencuba..dan tak pernah melihat cara membuatnya...tentulah ada kekurangan dimana2...tapi sekurang-kurangnya...dapat juga merasa makanan raja2 ni... dgn mengikuti segala sukatan yg diberi tentu rasanya tak lari..memang sedappp...tapi kata Tok Mak tak boleh makan selalu...kerana tinggi kolestrol sebab guna kuning telur yg banyak...
* Resepinya ita copy paste dari album kat fb. ita..nak salin semula....malasss le pulak...lagi pun sibuk sikit sekarang ni..maalumlah...bila musim perayaan bakal menjelang..kesibukan melanda...Ape2 pun terima kasih pada Tok Mak sudi kongsi resepi ni..
Pisang lemak manis masak ranum di goreng dgn minyak bnyk + 2 sudu besar minyak sapi ..
goreng kekuningan angkat dn tos kan di atas kertas serap minyak.
selesai kan proses pisang ni dulu biar kan sejuk baru susun dlm mangkuk hidangan ..
Kuah puding raja.
1 tin susu cair@susu sejat ikut suka..kalau akak guna susu cair FN.
2 biji kuning telur.
gula ikut suka n selera masing2...tp selalu nya akak guna sikit jer .
sebab pisang dh manis..
1/2 tin air .
kacau semua bahan hingga sebati ..x nak telur berketul2..
jerang kan di atas api perlahan ..sentiasa di kacau hingga mendidih n nampak kuah hampir pekat angkat n masuk kan 1 sudu kecil esen vanila....P/S ..kalau nak kuah nampak ceria sikit tmbah pewarna kuning telur sedikit..
Urat emas @jala emas...(bahan hiasan yg sngt mencabar membuat nye jika x mahir)
20 biji telur gred A dgn harga yg paling mahal di pasaran..coz bila telur yg mahal ni kuning nya kental keras x cair...P/S ..hati2 telur tiruan hahaha...
Asing kan telur puteh n telur kuning ...tapis telur kuning dgn kain nipis atau tapis untuk mengelakkan gentelan telur puteh bercampur telur kuning..(WARNING) telur tidak boleh di kepuk saperti membuat kueh lain..cuma tekan2 kan aje supaya dia keluar dari tapis td.
Didih kan 1/2 kg gula campur pandan hingga pekat mcm kita buat syirap...
masuk kan telur kuning siap di tapis td kedalam acuan roti jala then ayak di atas air gula sedang mengelegak ..balik2 kan dgn garfu terus d angkat ...tos kan di atas tapis supaya air gula turun...
ulang proses sama sehingga selesai..
bila sudah siap semua ...kirai2 kan urat emas td supaya dia lerai sehelai2...tp proses ni kena tunggu urat emas ni tos betul2 air gula nya...
hidang kan dlm mangkuk desert ...
susun pisang.
tabur urat emas menutupi pisang ...(jgn terlalu bnyk).
hias kan dgn frune kacang gajus n cerry merah n hijau...biar menarik...
tuang kuah di atas nye....kuah nya mesti di sejuk kan dlm peti sejuk dulu baru lah yummy...
No comments:
Post a Comment