MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Tuesday, 22 November 2011

MEE BANDUNG QASEHMAMA..

 Dah berhari-hari dah anakanda ku Maisarah..merenget suruh buat mee bandung...teringin sangat...teringat2 mee bandung yang mama buat kira-kira 5 bulan yang lalu...mak oiiii 5 bulan lalu? mama sendiri tak ingat...
 Ita ni kalau masak memang main campak2 je...lainlah kalau kuih atau kek memang boleh ikut resepi dan sukatannya...Kadang-kadang ikut apa yang ada je...tang tung tang tung kat dapur...tiba2 siap je ..Maka mee bandung ni pun...terhasil dari cara campak2 gak...bahan apa yg ada kat dapur dan dlm peti ais...malas nak gi cari bahan selengkapnya...tapi...hasilnya...memang fantastik...anak2 makan bertambah2...hubby pula kata boleh bukak kedai....wakakaka...kalau bukak kedai mereka ni lah jugak pelanggan tetapnya....
Jom tenguk apa yang ita bubuh dalam mee bandung ni...


Bahan2nya;-
Mee kuning[dicelur]
Daging [direbus hingga empuk baru dihiris nipis]
Kebetulan ada simpan kulit udang...jadi ita rebus bersama sedikit air hingga mendidih..sejukkan dulu kemudian ita kisar halus dan tapis ambil airnya...
Sayur sawi 
Tahu digoreng kemudian hiris nipis
Bawang merah dan bawang putih di kisar halus
Jika suka boleh bubuh udang kering yang ditumbuk halus
Kacang tanah tumbuk
Cili kisar
Sos tomato dan sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Cili hidup merah hiris dan bawang goreng utk hiasan
Telur


Cara2nya...
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah naik bau masukkan cili kisar,sos tomato dan sos cili
Biarkan sedikit garing kemudian masukkan air rebusan daging tadi
Masukkan juga air rebusan kulit udang yg ditapis tadi..
Masukkan daging yg telah dihiris nipis
Biarkan mendidih
Masukkan kacang tanah tumbuk
Perasakan dgn garam dan gula secukupnya
Akhir sekali baru masukkan sayur sawi dan telur
Telur jgn di pecah2kan biar dia sebiji bulat mcm telur mata lembu..lembik2 gitu[separuh masak] angkat hati2 bubuh dlm pinggan mee nanti...
Masukkan mee kuning yang d celur tadi kedalam pinggan
Curahkan kuah lalu hias dgn hirisan cili merah,tahu goreng ,bawang goreng dan potongan limau kasturi...
* Kalau inginkan kuah yang pekat...ambil sedikit tepung gandum bancuh sikit dgn air..kemudian masukkan dlm kuah ..biarkan mendidih..dan kacau biar sebati.Ini cara ita.buat mee ni tadi...cara buat mee bandung sebenar mungkin berlainan..





No comments:

Post a Comment