Assalamualaikum....
Sekian lama tak menjenguk d sini...sebab sibuk menjelang eidul adha menyiapkan tempahan orang..dan balik ke kampung....ari ni nak share satu lagi resepi yg memang enak..Sebagai pencuci mulut..@ ..desert..untuk makan sendiri atau untuk apa2 majlis..memang sesuai sangat...
Bagi yg nak mencuba...jom kita intai resepinya
Bahan A
300g tapai ubi
150ml susu cair ideal
150ml air
3 biji telur
125g gula kaster
1 sudu teh esen vanila
Kesemua bahan diatas dikisar hingga sebati
Masukkan dlm bekas dan kukus selama 10 minit
Bahan B
100ml air
50g sagu saiz kecil
15g gula kaster
1/4 sudu teh pewarna merah
Gaul semua bahan B kemudian biarkan warnanya menyerap dan merata.
Kemudian kukus selama 10 minit.
Bahan C[sos kastard]
150ml susu cair ideal
300ml air
100g gula kaster
10g tepung kastard
1/2 sudu teh garam
Bancuh kesemua bahan C kemudian dimasak atas api yang perlahan hingga mendidih.
Apabila puding masak
Letakkan 2 sudu bahan B
Tuangkan sos kastard diatasnya
Boleh ditambah buah campuran dlm tin utk lebih menarik dan menyelerakan.
No comments:
Post a Comment