MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Monday 21 November 2011

MENU 21/11/11...JOM...MAKAN..

 SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Apa yang sedap d makan dengan sambal tumis ni?...macam2 sebenarnya...boleh dimakan dengan nasi putih...nasi lemak..nasi impit..buat cecah roti pun ok...roti canai...boleh gak...lempeng...cekodok..ubi rebus..semua boleh lah...kita buat dia ...kita gak yg makan dia kan...so...ape2 pun boleh....resepi?..ikut cara ita lah senang je...


Bahan2nya
Cili kering yg dikisar
Bawang merah dan bawang putih dikisar halus
ikan bilis digoreng 
bawang besar dihiris
air asam jawa
garam
sedikit gula jika suka


Cara2nya
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah garing @ wangi
Masukkan cili kisar..biarkan hingga cili garing
Kacau selalu biar merata masaknya dan tak hangus
Masukkan air asam jawa
Masukkan garam dan sedikit gula
Kemudian masukkan bawang besaryg dihiris
Dan akhir sekali masukkan ikan bilis yg di goreng tadi...kacau rata dan tutup api
Biar ada rasa masam,masin dan manisnya baru ngam...
 SUP AYAM...ini lauk utk Anis...yg tak makan pedas...tapi yang lain pun menumpang sama..hirup ketika panas2 mak oiii...sodapppp...oleh kerana utk yg tak makan pedas...sup ni ringkas je..cuma hiris bawang besar,bawang putih dan sedikit halia..tumis dgn sedikit minyak..masukkan juga rempah tumisan seperti,kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih...dan sedikit rempah sup...bila dah wangi masukkan..air...ayam dan kentang...biarkan hingga ayam dan kentang empuk..perasakan dgn garam dan sedikit serbuk perasa ...siap....taburkan dgn daun sup dan bawang goreng jika suke...tak suke tak payah...
 TERUNG GORENG BERLADA...ini memang family feberet...sekali hadap dah selesai...cara ita lagi senang....potong terung...gaulkan dgn garam dan serbuk kunyit...kemudian goreng terung hingga kekuningan ..tepikan...buat sambalnya pula...Masukkan cili hidup merah yg dipotong2 kedlm blender...campurkan juga bawang putih 2 ulas...bawang merah 3 ulas...ada org suka bubuh udang kering...tapi anak2 ita tak suka ..jadi tak bubuh udang kering...bubuh air sikit je...kisar..jgn halus sangat..kemudian panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg d blender tadi...bubuh garam..perasa..sikit gula ...kacau ..sampai cili sikit garing  kemudian letakkan atas terung yg di goreng tadi....
AYAM GORENG BEREMPAH...resepi ni ita pandai2 sendiri je...hasilnya memang sodapppp...kalau rasa nak cuba bolehlah..tapi kalau tak nak..tak pe..tak dapat le merasa resepi special ni...rugi tau...ilmu ni....


Bahan2nya
Ayam yg dipotong beberapa bhgian
Kelapa parut putih
Bawang merah,bawang putih, serai,halia dikisar halus
Serbuk kari
Serbuk kunyit
Sedikit cili kisar
Tepung jagung
Daun kari
garam dan sedikit gula


Caranya:-
Gaul atau perapkan ayam bersama semua bahan..selama 3 jam..lagi lama lagi sodappp..
Kemudian di goreng hingga garing...







No comments:

Post a Comment