MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Saturday 31 December 2011

Assalamualaikum....hari ni 31/12/11  adalah hari terakhir dlm tahun 2011....sedar tak sedar ..begitu cepat masa berlalu...esok melangkah ke tahun baru 2012...dan kita terus membina impian dan harapan..dari hari kehari pastinya...inginkan yang terbaik dan yg lebih baik...InsyaAllah...teruskan kehidupan dgn lebih mendekatkan diri pada Pencipta...sering mengingatiNya dan sedar kepadaNya kita akan kembali...Apa jua yg terjadi adalah atas kehendakNya jua..
2012 semuga membawa kebahagiaan dan keceriaan dalam kehidupan ku sekeluarga...semuga Dia sentiasa ada dan sering memberi peringatan dan hidayahNya disaat kealpaan aku sebagai insan biasa...menunjukkan jalan disaat kebuntuan...dan terus memberi perlindungan dibawah payung kasih sayangNya....Amin...

Friday 9 December 2011

KERABU ULAMAN....

 Kerabu ulaman....sekali rasa pasti nak lagi dan teringat2 selalu...
 Berkhasiat dan menyelerakan....
Resepinya


BAHAN2NYA


Kelapa parut putih
*pucuk ubi
*kacang panjang dipotong kecil2
*taugeh
 Kesemua yg bertanda * dicelur


Bawang merah 
cili api
cekur
belacan
kesemua bahan d kisar halus


perasanya
air asam jawa
garam dan gula 
udang kering yg ditumbuk kasar


Cara2nya
Gaulkan bahan yang dikisar bersama kelapa parut putih
Campurkan kesemua perasa
Goreng tanpa minyak sehingga sebati dan sedikit kering
Masukkan semua ulaman yang di celur tadi lalu digaul sebati
* Jika suka boleh juga di campur dgn isi kerang..





SOTO..OOOOO...SOTO..

 Soto..memang salah satu menu feberet keluarga...soto nasi @ soto mee hoon..selalu menjadi pilihan...
 Tapi kali ni rempah sotonya...datang dari jauh...salah seorg friend fb yang mengusahakan pengeluaran rempah sotonya sendiri...tok mak dari kuantan...memang sedappp...rempah sotonya...cukup rasa dan memang menyelerakan...
Resepinya...


Bahan2nya:-
Nasi impit segera direbus kemudian sejukkan
1 ekor ayam dibelah 4
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
4 sudu rempah soto dibancuh dgn sedikit air
Sedikit kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih utk tumisan.


Caranya;-
Tumis bahan yang dihiris bersama bahan tumisan hingga naik bau
Masukkan rempah soto
Kacau biar sebati 
Kemudian masukkan air secukupnya
Masukkan ayam dan biarkan mendidih dan ayam lembut
Keluarkan ayam kemudian siat2kan isinya
Tulang ayam tadi dimasukkan semula kedlm sup
Bubuh garam dan gula 


Sambal kicap
15 biji cili padi[goreng hingga pecah kulit]
6 ulas bawang putih goreng bersama cili
1/2 cawan kicap manis
1 biji limau nipis @ limau kasturi
3 sudu makan gula


Cara
Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
Masukkan gula
Masukkan kicap dan perah limau
Kacau rata dan simpan dlm petiais 1 jam seblum dihidangkan


Bahan sampingan yg dimakan dgn soto
Pengedil
taugeh dicelur sikit
bawang goreng
kacang tanah yg digoreng 
soo hoon yg digoreng
daun sup



Tuesday 6 December 2011

Bila sebut Kajang je..tentunya kehebatan sate nya terlintas kat fikiran...Berkali2 jugak hasrat untuk makan sate kajang ni terbantut. Tak pernah ke sana...tak tahu mana nak tuju...gerai mana yang paling popular dan paling sedap satenya...Hubby takut sesat..tak pernah ke Kajang...berbaloi kah kalau semata-mata nak ke Kajang utk menikmati satenya? Betul kah sedap sangat..atau indah khabar dari rupa?..Atas persoalan yang berbagai dan alasan yang dah naik bosan...akhirnya...kali ni nekad..je..apa jadi pun balik dari Kuala Kangsar [ ambik anak yg dah tamat belajar kat sana] mesti nak singgah Kajang....nak makan jugak sate kajang..Kebetulan ada friend kat FB yang promokan sate kajang kat wall...lagilah terpanggil2 untuk kesana...pernah dengar ada gerai yang menjual puluhan jenis sate kat sana...mak aiiii..lagilah lah teruja...

 Inilah destinasi kami...

 Bayar dulu baru makan...hehehehe...
 Sate.lembu.ayam,perut.arnab dan kambing...itu yang kami order...dari segi rasanya..memang memenuhi citarasa...memang rasa sate sebenar....kuahnya juga sedap...cuma...sate dagingnya liat sikit...yang lain ok..

 Dah kenyang....puas hati..panjang umur ..murah rezeki boleh datang lagi...
1/12/11...segalanya terjawab...berjaya jugak ku jejakkan kaki ke Kajang...walaupun tak pernah kesana..hanya berpandukan papan tanda jln...kami sekeluarga beranikan hati ke Kajang...Dah sampai ke Kajang tak tahu pulak mana nak tuju...dimana kedai satenya...jalan apa...nekad je..cari..punya cari...akhirnya...bertemu jugak satu kedai ni...apa yang mampu ku ingat..kata friend FB tu kedainya bersebelahan dgn stadium...kebetulan kedai tu lah yg kami temui...Alhamdulillah..

Sunday 4 December 2011

MEDAN CENDoL & LAKSA D LEMBAH SG PERAK

 Inilah gerai yang sempat kami singgah...
 Sabar menanti pesanan...
 Taraaaa....inilah cendol...boleh d katakan setiap gerai pasti menjual cendol dan laksa..setiap kali ke Kuala Kangsar pasti ke medan cendol & laksa ni...tapi gerai yang berlainan..sebab kalau boleh semua gerai nak merasa...
Inilah laksa special..yang mana laksa mereka selalunya dibuat sendiri..dari tepung beras..walaupun kuahnya agak cair tapi rasanya uuummmppphh!!!...kalau ikutkan tak cukup semangkuk...tapi malu nak tambah ..heheheh.....

AKHIRNYA RINDU ITU TERUBAT JUA...

Cepatnya waktu berlalu....diam tak diam telah 5 tahun berlalu..2007-2011...Anakanda Irfan Syafiq tamat sudah pengajiannya disini.
30/11/11 tamat sudah perjuangannya didewan peperiksaan menghadapi SPM nya...doa dan harapan mengiringinya selalu...semuga beroleh kejayaan cemerlang...Rindu yang menyarat selama ini akhirnya terubat juga...penantian dalam kesabaran..akhirnya berakhir jua dgn sebuah pertemuan...
Irfan Syafiq ketika menerima sijil tamat persekolahan dan sijil2 kokurikulumnya..
Sempat mengabadikan kenangan bersama abah dan adik2..
Tamat sudah 5 tahun pengajiannya d MCKK ..segala suka duka kini menjadi kenangan...