MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Monday 28 November 2011

JALAN-JALAN CARI MAKAN...

 Assalamualaikum....beberapa hari tak post n3..kesibukkan melanda...musim cuti sekolah...tahun baru hijrah...cuti hujung minggu..berbagai majlis diadakan..qasehmama juga menerima tempiasnya..apalagi..kalau tidak terpaksa menyiapkan tempahan kuih dan kek..Dalam sibuk2 tu terpaksa juga memperuntukkan masa utk keluarga tersayang...sempat jugalah gi jalan2 cari makan..walaupun tak pergi jauh sekitar JB ni jugak...

 Disamping keluar mencari barang2 keperluan untuk membuat kek sempat singgah d Restoran Sayam..salah satu restoran feberet kami sekeluarga..
 Sedappp..nya dapat membasahkan tekak dan mengisi perut yang lapar..jom intai ape menu yang kami order....
 SUP EKOR...my hubby feberet...'terangkat..'
 SAMBAL BELACAN..menu wajib...juga d sertakan...
 NASI GORENG DAGING MERAH...request dari anak bujang sorang ni...

SATE AYAM & KAMBING....request dari si kecil..Anis..yg lain pun suke3x......
 UDANG GORENG BUTTER....Eeeemmmm...syoknya...
 KERABU SOTONG.....Eeemmmm....bestnya....
KUPANG SAMBAL...yummy....ok cukuplah tu...dah lapo ni...makan dulu....ye...Bismillah...

Wednesday 23 November 2011

IKAN PERCIK...

 Teringin sangat nak makan ikan percik...rata2 kat pasar malam tu ..kebanyakkannya..ayam percik..
 Makan panas2...buat ratah2 je pun sodappp sangat...tak payah makan dengan nasi...boleh selesai diratah anak beranak.
Semalam gi pasar nak cari ikan kembung hijau yang besar2 sikit utk buat percik..tapi tak jumpa...ada pun anak2 kembung je...dari kempunan tak dapat...belilah jugak..
 Hari ni...terpercik-perciklah peluh di dahi membakar ikan percik ni...harum semerbak satu rumah...rasa2nya jiran2 pun terbau keharumannya..kembang-kempislah hidung mereka bau ikan ni...dapat pulak musim2 hujan gini...bila terbau benda2 macam ni...lagi le lapo puyut dibuatnya....
Sorry ye pada jiran2 ku yang tergugat...terganggu..dan teruja dgn bau ikan percik ni...lain kali buat lebih boleh bagi...ari ni baru testing je dulu...dah lama tak buat ni...bagi yg nak cuba buat sendiri boleh lah tenguk resepi ni...


Bahan2nya
Ikan kembung...suka hatilah nak brp ekor
Serbuk kunyit
cili kisar
garam


Lumurkan ikan dgn semua bahan diatas


Kuahnya;-


Bawang merah dan putih
Halia
Serai
Kunyit hidup
Cili kering
Semua bahan diatas dikisar halus
Santan
Garam dan gula secukupnya




Caranya
Tumis semua bahan kisar hingga naik bau
Masukkan santan. garam dan gula
Biarkan kuah mendidih 
Kacau selalu hingga kuah pekat
Ikan tadi dibakar dan percik2kan sikit kuah diatasnya
Balik2kan selalu supaya ikan masak serata...
Curahkan kuah atas ikan semasa hendak dihidangkan...

PUDING CHOC BANANA






Selamat pagi semua...sebelum masuk dapur..ita saje2 jenguk album ita d FB..cari2 kot ada resepi yang special utk ita kongsikan kat blog ni...memang banyak lagi sebenarnya resepi2 ita kat album d FB yang belum ita copy kan kat blog ni...makan masa sikitlah nak copy semua tu...sibuk..dan lagi ternet ni slow..berjam2 nak upload pic..Tapi pagi ni ita nak kongsi satu menu puding yang ita dapat dari rakan blog ita ...Azlita Masam Manis...memang ada jugaklah beberapa resepi dari blognya yang ita dah cuba..memang berbaloi dan menarik..banyak lagi yang berkenan tapi belum ada kesempatan nak cuba...coming soon..lah gamaknya...Puding choc oren yang Azlita buat...tapi ita tukarkan oren kpd pisang sebab tak de oren kat rumah...kebetulan ada pisang..maka jadilah puding choc pisang..Tertarik betul dgn puding ni sebab ada kelainan dari rupa parasnya...mula2 tenguk puding choc oren yang Azlita buat tu ..tertanya2 jugak macam mana ye boleh dapat bentuk dan rupa yang begini?...Akhirnya semuanya terjawab setelah study resepinya dan cuba membuatnya sendiri...Tqvm buat Azlita Masam Manis..opppss anak2 dah kelaparan...ita nak masuk dapur dulu ye...nanti ita share resepinya...bye....

Tuesday 22 November 2011

MEE BANDUNG QASEHMAMA..

 Dah berhari-hari dah anakanda ku Maisarah..merenget suruh buat mee bandung...teringin sangat...teringat2 mee bandung yang mama buat kira-kira 5 bulan yang lalu...mak oiiii 5 bulan lalu? mama sendiri tak ingat...
 Ita ni kalau masak memang main campak2 je...lainlah kalau kuih atau kek memang boleh ikut resepi dan sukatannya...Kadang-kadang ikut apa yang ada je...tang tung tang tung kat dapur...tiba2 siap je ..Maka mee bandung ni pun...terhasil dari cara campak2 gak...bahan apa yg ada kat dapur dan dlm peti ais...malas nak gi cari bahan selengkapnya...tapi...hasilnya...memang fantastik...anak2 makan bertambah2...hubby pula kata boleh bukak kedai....wakakaka...kalau bukak kedai mereka ni lah jugak pelanggan tetapnya....
Jom tenguk apa yang ita bubuh dalam mee bandung ni...


Bahan2nya;-
Mee kuning[dicelur]
Daging [direbus hingga empuk baru dihiris nipis]
Kebetulan ada simpan kulit udang...jadi ita rebus bersama sedikit air hingga mendidih..sejukkan dulu kemudian ita kisar halus dan tapis ambil airnya...
Sayur sawi 
Tahu digoreng kemudian hiris nipis
Bawang merah dan bawang putih di kisar halus
Jika suka boleh bubuh udang kering yang ditumbuk halus
Kacang tanah tumbuk
Cili kisar
Sos tomato dan sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Cili hidup merah hiris dan bawang goreng utk hiasan
Telur


Cara2nya...
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah naik bau masukkan cili kisar,sos tomato dan sos cili
Biarkan sedikit garing kemudian masukkan air rebusan daging tadi
Masukkan juga air rebusan kulit udang yg ditapis tadi..
Masukkan daging yg telah dihiris nipis
Biarkan mendidih
Masukkan kacang tanah tumbuk
Perasakan dgn garam dan gula secukupnya
Akhir sekali baru masukkan sayur sawi dan telur
Telur jgn di pecah2kan biar dia sebiji bulat mcm telur mata lembu..lembik2 gitu[separuh masak] angkat hati2 bubuh dlm pinggan mee nanti...
Masukkan mee kuning yang d celur tadi kedalam pinggan
Curahkan kuah lalu hias dgn hirisan cili merah,tahu goreng ,bawang goreng dan potongan limau kasturi...
* Kalau inginkan kuah yang pekat...ambil sedikit tepung gandum bancuh sikit dgn air..kemudian masukkan dlm kuah ..biarkan mendidih..dan kacau biar sebati.Ini cara ita.buat mee ni tadi...cara buat mee bandung sebenar mungkin berlainan..





TEMPAHAN MAKANAN 2

 KUIH CARA BERLAUK
 KUIH KOLE KACANG
 KEK COKLAT MOIST COMEL
 RENDANG AYAM/ DAGING DENDENG


 KUIH CARA BERLAUK
 APAM DOT-DOT

TAHU SUMBAT

Monday 21 November 2011

MENU 21/11/11...JOM...MAKAN..

 SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Apa yang sedap d makan dengan sambal tumis ni?...macam2 sebenarnya...boleh dimakan dengan nasi putih...nasi lemak..nasi impit..buat cecah roti pun ok...roti canai...boleh gak...lempeng...cekodok..ubi rebus..semua boleh lah...kita buat dia ...kita gak yg makan dia kan...so...ape2 pun boleh....resepi?..ikut cara ita lah senang je...


Bahan2nya
Cili kering yg dikisar
Bawang merah dan bawang putih dikisar halus
ikan bilis digoreng 
bawang besar dihiris
air asam jawa
garam
sedikit gula jika suka


Cara2nya
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah garing @ wangi
Masukkan cili kisar..biarkan hingga cili garing
Kacau selalu biar merata masaknya dan tak hangus
Masukkan air asam jawa
Masukkan garam dan sedikit gula
Kemudian masukkan bawang besaryg dihiris
Dan akhir sekali masukkan ikan bilis yg di goreng tadi...kacau rata dan tutup api
Biar ada rasa masam,masin dan manisnya baru ngam...
 SUP AYAM...ini lauk utk Anis...yg tak makan pedas...tapi yang lain pun menumpang sama..hirup ketika panas2 mak oiii...sodapppp...oleh kerana utk yg tak makan pedas...sup ni ringkas je..cuma hiris bawang besar,bawang putih dan sedikit halia..tumis dgn sedikit minyak..masukkan juga rempah tumisan seperti,kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih...dan sedikit rempah sup...bila dah wangi masukkan..air...ayam dan kentang...biarkan hingga ayam dan kentang empuk..perasakan dgn garam dan sedikit serbuk perasa ...siap....taburkan dgn daun sup dan bawang goreng jika suke...tak suke tak payah...
 TERUNG GORENG BERLADA...ini memang family feberet...sekali hadap dah selesai...cara ita lagi senang....potong terung...gaulkan dgn garam dan serbuk kunyit...kemudian goreng terung hingga kekuningan ..tepikan...buat sambalnya pula...Masukkan cili hidup merah yg dipotong2 kedlm blender...campurkan juga bawang putih 2 ulas...bawang merah 3 ulas...ada org suka bubuh udang kering...tapi anak2 ita tak suka ..jadi tak bubuh udang kering...bubuh air sikit je...kisar..jgn halus sangat..kemudian panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg d blender tadi...bubuh garam..perasa..sikit gula ...kacau ..sampai cili sikit garing  kemudian letakkan atas terung yg di goreng tadi....
AYAM GORENG BEREMPAH...resepi ni ita pandai2 sendiri je...hasilnya memang sodapppp...kalau rasa nak cuba bolehlah..tapi kalau tak nak..tak pe..tak dapat le merasa resepi special ni...rugi tau...ilmu ni....


Bahan2nya
Ayam yg dipotong beberapa bhgian
Kelapa parut putih
Bawang merah,bawang putih, serai,halia dikisar halus
Serbuk kari
Serbuk kunyit
Sedikit cili kisar
Tepung jagung
Daun kari
garam dan sedikit gula


Caranya:-
Gaul atau perapkan ayam bersama semua bahan..selama 3 jam..lagi lama lagi sodappp..
Kemudian di goreng hingga garing...







KUIH-MUIH..

 KUIH SERI MUKA....SIAPA SUKE? ANGKAT TANGAN...KALAU NAK KENA BUAT SENDIRI...RESEPI BOLEH DIBERI...


Bahan2nya
Untuk lapisan bawah
700 g beras pulut [ direndam selama 6 jam]
600 ml santan
sedikit garam


Toskan beras pulut
Masukkan dlm loyang yg telah dialas plastik
Masukkan santan yg telah dicampur dgn sedikit garam
Kukus hingga pulut kembang
Bila dah masak tekan bagi pulut padat


Untuk bahagian atas
100 g tepung kastard
800 ml santan yang dicampur dgn jus pandan
300 g gula
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh perasa pandan
20 g tepung gandum
pewarna hijau


Caranya;-
Satukan semua bahan
Kacau dan tapis
Masak atas api hingga naik wap sje
Tuang atas lapisan bawah tadi
Kemudian kukus selama 20 minit


* utk mengelakkan adunan atas masuk kedlm pulut
letak hanya sesenduk dulu..kemudian ratakan..bila dah keras sikit baru tuangkan semua..
 YANG NI APAM BERAS....SUKE TAK?..KALAU SUKE KENYIT MATA...BUKAN NAK MENGATALAH..APAM NI MEMANG SEDAP...HINGGA TAK TERKATA...SEBAB BILA MAKAN TAK BOLEH BERCAKAP TAU NANTI HABIS KELAPA TERSEMBUR KELUAR...TU YG TAK TERKATA TU...HE..HE..HE..NAK CUBA BUAT TAK?...ASYIK DUK BELI JE ...JOM LAH CUBA BUAT SENDIRI...


Bahan2nya
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 cawan gula halus
2 1/2 cawan air masak
1 paket yis segera
pewarna ikut suka sendiri


Cara2nya
Kisar semua bahan kecuali pewarna hingga sebati
Masukkan dlm bekas kedap udara dan perapkan selama 3 jam
Warnakan adunan tadi
Masukkan dalam acuan @ loyang
Kukus lebih kurang 10 minit...


opppsss lupa lak...kelapa putih campur sikit garam..


Friday 18 November 2011

MENU 18/11/11 LAYANNNN...

 TELUR BUNGKUS & UDANG GORENG TEPUNG

 NASI GORENG UDANG QASEHMAMA
Anak2 dah mula bercuti...kesibukkan melanda..kerja bertambah...menu harus di perbagaikan..layannnn...


Resepi udang goreng tepung


Udang dibuang kulit tapi tinggalkn sikit d bhgian ekor
tepung tempura
tepung beras
serbuk rempah kari
cili kisar
air
minyak utk menggoreng


Cara2nya
Satukan tepung tempura,tepung beras,serbuk rempah kari dan cili kisar.
Bancuhkan dgn air..pekat sikit dari bancuhan pisang goreng
Celupkan udang kedlm bancuhan tepung tadi
Goreng dlm minyak panas..hingga kekuningan dan garing..




Resepi telur bungkus


Bahan2nya
300g daging kisar
Sayur campuran
Serbuk jintan manis,serbuk ketumbar,serbuk lada putih
Sos tiram
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
Minyak utk menumis
Telur utk didadarkan


Cara2nya:-
Tumis bawang2 yg ditumbuk halus tadi hingga wangi
Masukkan serbuk jintan manis,serbuk ketumbar dan serbuk lada putih.Kacau merata
Masukkan daging kisar, kacau sebati
Masukkan sayur campuran
Akhir sekali masukkan sos tiram
Biarkan daging kisar masak dan airnya mengering
Tutup api
Pukul telur kemudian dadarkan nipis
Letak daging kisar d tengah2 telur dadar dan lipat empat segi..siap..





LIMPA GORENG LADA HITAM



Resepi ni boleh d ubah suaikan mengikut cita rasa sendiri..bagi yang tak makan limpa..boleh d tukar kepada daging,hati @ paru...
Tapi kalau daging @ paru kenalah di rebus dulu daging dan paru tu sampai empuk...


Bahan2nya:-
Limpa di potong kecil
Bawang merah dan putih ditumbuk halus
Halia dihiris
Lada hitam ditumbuk kasar
Serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar
Sos tiram/ sos lada hitam
Serbuk kunyit
Cili kisar
Garam
Minyak utk menumis


Cara2nya:-
Limpa tadi digaulkan dgn serbuk kunyit,garam dan cili kisar
Tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga wangi
Masukkan limpa lalu dikacau sebati
Masukkan serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar
Kacau balik hingga limpa masak...
Masukkan sos tiram / sos lada hitam
Dan akhir sekali lada hitam yg ditumbuk kasar tadi
Boleh dihias dgn cili merah hiris...

Wednesday 16 November 2011

TAK SUKA YANG MANIS...SUKA YANG NIIII...

 Hari ni terlebih rajin buat dua jenis kuih sehari....Vadeh
 dan Karipap pusing...kedua2nya kegemaran ita sekeluarga
 Kalau kuih yang manis2 tu ..bagi kami kureng le sikit...
tapi kalau kuih2 yg bergoreng..pedas2 sikit...eemmmm..
sekejap je lenyap dari pandangan...dari anak2..ke ..bapa anak2
sampai le ke..emak anak2 memang feberet...
Yang niii..feberet ayahanda jugak...selalu jugak ita buat kalau dia datang berkunjung ke rumah...vadeh ni..mengingatkan ita ...zaman persekolahan dulu...ini adalah antara menu pertama yg ita pelajari di sekolah dulu...suka3x...

JOM BUAT KENTANG PUTAR...

                                                                                             

Anak-anak memang menggemari menu ni...kalau makan kat KFC 
tak sah kalau tak de ni...Tercari- cari gak resepinya...nak cuba buat sendiri...Akhirnya jumpa gak resepinya...walaupun tak 100% tapi boleh tahan...anak2 suka sangat...Ita dah cuba buat beberapa kali...dan memperbaiki..dari masa kesemasa dari segi rasanya..Alhamdulillah bila dah beberapa kali cuba ..tahu tang mana nak d lebihkan ..tang mana nak d kurangkan..akhirnya memenuhi juga citarasa kami anak beranak...kalau yang nak mencuba tu..boleh lah cuba resepi ni...Ita copy paste dari album masakan ita kat FB...sebab malas nak salin semula...lagi pun busy sikit sekarang ni...




.bhnnya:

10 bj kentang
1 sdu lada hitam
1/2 cwn susu segar(umie guna whipp krim)
garam seckup rasa

bhn sos:

650 ml air
5 sudu stok aym(umie guna kiub maggie jer)
1 bj bwg bsr(bwg bombay)dicincang
20g tpg gandum (sbgai ejen pemekat)
40g mentega
1 sdu bsr sos tomato
1 sdu bsr sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat(utk menghitamkn kuah)
garam sckup rasa

cara:

1. kentang buang kulit belah 4 direbus empuk
2.bila dh empuk buang air n toskn
3.lenyek hancur
4.bila dh hancur add susu segar,garam n lada hitam
gaul rata.ketepikn.

utk buat sos:

1.pnskn periuk add mentega 
2.bila mentega dh cair add bwg cincang.kacau
biar sampai naik bau.
3.add tpg gndum kacau jgn bgi bergentel(kecilkn api)
4.msukn air berserta stok aym.kacau lgi
5.tunggu agak2 memekat
6.bila dh memekat add sos tomato n sos tiram
7.add beberapa titik kicap pekat,lada hitam n garam
8.sedia utk dihidangkn.

Tuesday 15 November 2011

TIRAMISU...OH ...TIRAMISU...

 OPPPPSSS....Resepinya nanti  dululah...ada kerja lain yg perlu didahulukan..tenguklah bila ada kelapangan nanti saya salinkan resepinya InsyaAllah..
Okay..lah atas permintaan anak2 suruh buat tiramisu ni...layannn kan jugaklah...sebelum ni tak mimpi pun nak buatnya...rasa macam susah sangat..tapi bila study resepinya...tak lah susah sangat malah lebih mudah dari membuat sesetengah kek tu...
Tak di cuba mana nak tahu susah senangnya...boleh..tidaknya...belajar dari kesilapan itu lebih baik dari tak mencuba langsung...


Bahan2nya:-
1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cheese cream
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar serbuk nescafe
2 cawan air panas utk dibancuh dgn serbuk nescafe
Serbuk koko utk hiasan


Cara2nya:-
Bancuh nescafe dgn air panas tadi
Satukan gula,whipping cream dan cheese cream
Pukul adunan hingga kembang dan gebu
Potong kek kepada 3 bhgian
Susun 1 bhgian kek dlm satu bekas
Tuangkan 1/3 dari bancuhan air nescafe ke atas kek
Sapu 1/3 bhgian adunan cream tadi atas kek
Ulangi proses ini hingga habis
Tutup dgn cling film dan simpan dlm petiais sebentar
Hiaskan dgn serbuk koko semasa nak menghidangkan nya..
**Ita tukar resepi ni dgn menggunakan biskut merry[tak pakai kek] ita hias dgn crushed cookie oreo [ tak pakai serbuk koko]