MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Saturday 31 December 2011

Assalamualaikum....hari ni 31/12/11  adalah hari terakhir dlm tahun 2011....sedar tak sedar ..begitu cepat masa berlalu...esok melangkah ke tahun baru 2012...dan kita terus membina impian dan harapan..dari hari kehari pastinya...inginkan yang terbaik dan yg lebih baik...InsyaAllah...teruskan kehidupan dgn lebih mendekatkan diri pada Pencipta...sering mengingatiNya dan sedar kepadaNya kita akan kembali...Apa jua yg terjadi adalah atas kehendakNya jua..
2012 semuga membawa kebahagiaan dan keceriaan dalam kehidupan ku sekeluarga...semuga Dia sentiasa ada dan sering memberi peringatan dan hidayahNya disaat kealpaan aku sebagai insan biasa...menunjukkan jalan disaat kebuntuan...dan terus memberi perlindungan dibawah payung kasih sayangNya....Amin...

Friday 9 December 2011

KERABU ULAMAN....

 Kerabu ulaman....sekali rasa pasti nak lagi dan teringat2 selalu...
 Berkhasiat dan menyelerakan....
Resepinya


BAHAN2NYA


Kelapa parut putih
*pucuk ubi
*kacang panjang dipotong kecil2
*taugeh
 Kesemua yg bertanda * dicelur


Bawang merah 
cili api
cekur
belacan
kesemua bahan d kisar halus


perasanya
air asam jawa
garam dan gula 
udang kering yg ditumbuk kasar


Cara2nya
Gaulkan bahan yang dikisar bersama kelapa parut putih
Campurkan kesemua perasa
Goreng tanpa minyak sehingga sebati dan sedikit kering
Masukkan semua ulaman yang di celur tadi lalu digaul sebati
* Jika suka boleh juga di campur dgn isi kerang..





SOTO..OOOOO...SOTO..

 Soto..memang salah satu menu feberet keluarga...soto nasi @ soto mee hoon..selalu menjadi pilihan...
 Tapi kali ni rempah sotonya...datang dari jauh...salah seorg friend fb yang mengusahakan pengeluaran rempah sotonya sendiri...tok mak dari kuantan...memang sedappp...rempah sotonya...cukup rasa dan memang menyelerakan...
Resepinya...


Bahan2nya:-
Nasi impit segera direbus kemudian sejukkan
1 ekor ayam dibelah 4
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
4 sudu rempah soto dibancuh dgn sedikit air
Sedikit kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih utk tumisan.


Caranya;-
Tumis bahan yang dihiris bersama bahan tumisan hingga naik bau
Masukkan rempah soto
Kacau biar sebati 
Kemudian masukkan air secukupnya
Masukkan ayam dan biarkan mendidih dan ayam lembut
Keluarkan ayam kemudian siat2kan isinya
Tulang ayam tadi dimasukkan semula kedlm sup
Bubuh garam dan gula 


Sambal kicap
15 biji cili padi[goreng hingga pecah kulit]
6 ulas bawang putih goreng bersama cili
1/2 cawan kicap manis
1 biji limau nipis @ limau kasturi
3 sudu makan gula


Cara
Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat
Masukkan gula
Masukkan kicap dan perah limau
Kacau rata dan simpan dlm petiais 1 jam seblum dihidangkan


Bahan sampingan yg dimakan dgn soto
Pengedil
taugeh dicelur sikit
bawang goreng
kacang tanah yg digoreng 
soo hoon yg digoreng
daun sup



Tuesday 6 December 2011

Bila sebut Kajang je..tentunya kehebatan sate nya terlintas kat fikiran...Berkali2 jugak hasrat untuk makan sate kajang ni terbantut. Tak pernah ke sana...tak tahu mana nak tuju...gerai mana yang paling popular dan paling sedap satenya...Hubby takut sesat..tak pernah ke Kajang...berbaloi kah kalau semata-mata nak ke Kajang utk menikmati satenya? Betul kah sedap sangat..atau indah khabar dari rupa?..Atas persoalan yang berbagai dan alasan yang dah naik bosan...akhirnya...kali ni nekad..je..apa jadi pun balik dari Kuala Kangsar [ ambik anak yg dah tamat belajar kat sana] mesti nak singgah Kajang....nak makan jugak sate kajang..Kebetulan ada friend kat FB yang promokan sate kajang kat wall...lagilah terpanggil2 untuk kesana...pernah dengar ada gerai yang menjual puluhan jenis sate kat sana...mak aiiii..lagilah lah teruja...

 Inilah destinasi kami...

 Bayar dulu baru makan...hehehehe...
 Sate.lembu.ayam,perut.arnab dan kambing...itu yang kami order...dari segi rasanya..memang memenuhi citarasa...memang rasa sate sebenar....kuahnya juga sedap...cuma...sate dagingnya liat sikit...yang lain ok..

 Dah kenyang....puas hati..panjang umur ..murah rezeki boleh datang lagi...
1/12/11...segalanya terjawab...berjaya jugak ku jejakkan kaki ke Kajang...walaupun tak pernah kesana..hanya berpandukan papan tanda jln...kami sekeluarga beranikan hati ke Kajang...Dah sampai ke Kajang tak tahu pulak mana nak tuju...dimana kedai satenya...jalan apa...nekad je..cari..punya cari...akhirnya...bertemu jugak satu kedai ni...apa yang mampu ku ingat..kata friend FB tu kedainya bersebelahan dgn stadium...kebetulan kedai tu lah yg kami temui...Alhamdulillah..

Sunday 4 December 2011

MEDAN CENDoL & LAKSA D LEMBAH SG PERAK

 Inilah gerai yang sempat kami singgah...
 Sabar menanti pesanan...
 Taraaaa....inilah cendol...boleh d katakan setiap gerai pasti menjual cendol dan laksa..setiap kali ke Kuala Kangsar pasti ke medan cendol & laksa ni...tapi gerai yang berlainan..sebab kalau boleh semua gerai nak merasa...
Inilah laksa special..yang mana laksa mereka selalunya dibuat sendiri..dari tepung beras..walaupun kuahnya agak cair tapi rasanya uuummmppphh!!!...kalau ikutkan tak cukup semangkuk...tapi malu nak tambah ..heheheh.....

AKHIRNYA RINDU ITU TERUBAT JUA...

Cepatnya waktu berlalu....diam tak diam telah 5 tahun berlalu..2007-2011...Anakanda Irfan Syafiq tamat sudah pengajiannya disini.
30/11/11 tamat sudah perjuangannya didewan peperiksaan menghadapi SPM nya...doa dan harapan mengiringinya selalu...semuga beroleh kejayaan cemerlang...Rindu yang menyarat selama ini akhirnya terubat juga...penantian dalam kesabaran..akhirnya berakhir jua dgn sebuah pertemuan...
Irfan Syafiq ketika menerima sijil tamat persekolahan dan sijil2 kokurikulumnya..
Sempat mengabadikan kenangan bersama abah dan adik2..
Tamat sudah 5 tahun pengajiannya d MCKK ..segala suka duka kini menjadi kenangan...

Monday 28 November 2011

JALAN-JALAN CARI MAKAN...

 Assalamualaikum....beberapa hari tak post n3..kesibukkan melanda...musim cuti sekolah...tahun baru hijrah...cuti hujung minggu..berbagai majlis diadakan..qasehmama juga menerima tempiasnya..apalagi..kalau tidak terpaksa menyiapkan tempahan kuih dan kek..Dalam sibuk2 tu terpaksa juga memperuntukkan masa utk keluarga tersayang...sempat jugalah gi jalan2 cari makan..walaupun tak pergi jauh sekitar JB ni jugak...

 Disamping keluar mencari barang2 keperluan untuk membuat kek sempat singgah d Restoran Sayam..salah satu restoran feberet kami sekeluarga..
 Sedappp..nya dapat membasahkan tekak dan mengisi perut yang lapar..jom intai ape menu yang kami order....
 SUP EKOR...my hubby feberet...'terangkat..'
 SAMBAL BELACAN..menu wajib...juga d sertakan...
 NASI GORENG DAGING MERAH...request dari anak bujang sorang ni...

SATE AYAM & KAMBING....request dari si kecil..Anis..yg lain pun suke3x......
 UDANG GORENG BUTTER....Eeeemmmm...syoknya...
 KERABU SOTONG.....Eeemmmm....bestnya....
KUPANG SAMBAL...yummy....ok cukuplah tu...dah lapo ni...makan dulu....ye...Bismillah...

Wednesday 23 November 2011

IKAN PERCIK...

 Teringin sangat nak makan ikan percik...rata2 kat pasar malam tu ..kebanyakkannya..ayam percik..
 Makan panas2...buat ratah2 je pun sodappp sangat...tak payah makan dengan nasi...boleh selesai diratah anak beranak.
Semalam gi pasar nak cari ikan kembung hijau yang besar2 sikit utk buat percik..tapi tak jumpa...ada pun anak2 kembung je...dari kempunan tak dapat...belilah jugak..
 Hari ni...terpercik-perciklah peluh di dahi membakar ikan percik ni...harum semerbak satu rumah...rasa2nya jiran2 pun terbau keharumannya..kembang-kempislah hidung mereka bau ikan ni...dapat pulak musim2 hujan gini...bila terbau benda2 macam ni...lagi le lapo puyut dibuatnya....
Sorry ye pada jiran2 ku yang tergugat...terganggu..dan teruja dgn bau ikan percik ni...lain kali buat lebih boleh bagi...ari ni baru testing je dulu...dah lama tak buat ni...bagi yg nak cuba buat sendiri boleh lah tenguk resepi ni...


Bahan2nya
Ikan kembung...suka hatilah nak brp ekor
Serbuk kunyit
cili kisar
garam


Lumurkan ikan dgn semua bahan diatas


Kuahnya;-


Bawang merah dan putih
Halia
Serai
Kunyit hidup
Cili kering
Semua bahan diatas dikisar halus
Santan
Garam dan gula secukupnya




Caranya
Tumis semua bahan kisar hingga naik bau
Masukkan santan. garam dan gula
Biarkan kuah mendidih 
Kacau selalu hingga kuah pekat
Ikan tadi dibakar dan percik2kan sikit kuah diatasnya
Balik2kan selalu supaya ikan masak serata...
Curahkan kuah atas ikan semasa hendak dihidangkan...

PUDING CHOC BANANA






Selamat pagi semua...sebelum masuk dapur..ita saje2 jenguk album ita d FB..cari2 kot ada resepi yang special utk ita kongsikan kat blog ni...memang banyak lagi sebenarnya resepi2 ita kat album d FB yang belum ita copy kan kat blog ni...makan masa sikitlah nak copy semua tu...sibuk..dan lagi ternet ni slow..berjam2 nak upload pic..Tapi pagi ni ita nak kongsi satu menu puding yang ita dapat dari rakan blog ita ...Azlita Masam Manis...memang ada jugaklah beberapa resepi dari blognya yang ita dah cuba..memang berbaloi dan menarik..banyak lagi yang berkenan tapi belum ada kesempatan nak cuba...coming soon..lah gamaknya...Puding choc oren yang Azlita buat...tapi ita tukarkan oren kpd pisang sebab tak de oren kat rumah...kebetulan ada pisang..maka jadilah puding choc pisang..Tertarik betul dgn puding ni sebab ada kelainan dari rupa parasnya...mula2 tenguk puding choc oren yang Azlita buat tu ..tertanya2 jugak macam mana ye boleh dapat bentuk dan rupa yang begini?...Akhirnya semuanya terjawab setelah study resepinya dan cuba membuatnya sendiri...Tqvm buat Azlita Masam Manis..opppss anak2 dah kelaparan...ita nak masuk dapur dulu ye...nanti ita share resepinya...bye....

Tuesday 22 November 2011

MEE BANDUNG QASEHMAMA..

 Dah berhari-hari dah anakanda ku Maisarah..merenget suruh buat mee bandung...teringin sangat...teringat2 mee bandung yang mama buat kira-kira 5 bulan yang lalu...mak oiiii 5 bulan lalu? mama sendiri tak ingat...
 Ita ni kalau masak memang main campak2 je...lainlah kalau kuih atau kek memang boleh ikut resepi dan sukatannya...Kadang-kadang ikut apa yang ada je...tang tung tang tung kat dapur...tiba2 siap je ..Maka mee bandung ni pun...terhasil dari cara campak2 gak...bahan apa yg ada kat dapur dan dlm peti ais...malas nak gi cari bahan selengkapnya...tapi...hasilnya...memang fantastik...anak2 makan bertambah2...hubby pula kata boleh bukak kedai....wakakaka...kalau bukak kedai mereka ni lah jugak pelanggan tetapnya....
Jom tenguk apa yang ita bubuh dalam mee bandung ni...


Bahan2nya;-
Mee kuning[dicelur]
Daging [direbus hingga empuk baru dihiris nipis]
Kebetulan ada simpan kulit udang...jadi ita rebus bersama sedikit air hingga mendidih..sejukkan dulu kemudian ita kisar halus dan tapis ambil airnya...
Sayur sawi 
Tahu digoreng kemudian hiris nipis
Bawang merah dan bawang putih di kisar halus
Jika suka boleh bubuh udang kering yang ditumbuk halus
Kacang tanah tumbuk
Cili kisar
Sos tomato dan sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Cili hidup merah hiris dan bawang goreng utk hiasan
Telur


Cara2nya...
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah naik bau masukkan cili kisar,sos tomato dan sos cili
Biarkan sedikit garing kemudian masukkan air rebusan daging tadi
Masukkan juga air rebusan kulit udang yg ditapis tadi..
Masukkan daging yg telah dihiris nipis
Biarkan mendidih
Masukkan kacang tanah tumbuk
Perasakan dgn garam dan gula secukupnya
Akhir sekali baru masukkan sayur sawi dan telur
Telur jgn di pecah2kan biar dia sebiji bulat mcm telur mata lembu..lembik2 gitu[separuh masak] angkat hati2 bubuh dlm pinggan mee nanti...
Masukkan mee kuning yang d celur tadi kedalam pinggan
Curahkan kuah lalu hias dgn hirisan cili merah,tahu goreng ,bawang goreng dan potongan limau kasturi...
* Kalau inginkan kuah yang pekat...ambil sedikit tepung gandum bancuh sikit dgn air..kemudian masukkan dlm kuah ..biarkan mendidih..dan kacau biar sebati.Ini cara ita.buat mee ni tadi...cara buat mee bandung sebenar mungkin berlainan..





TEMPAHAN MAKANAN 2

 KUIH CARA BERLAUK
 KUIH KOLE KACANG
 KEK COKLAT MOIST COMEL
 RENDANG AYAM/ DAGING DENDENG


 KUIH CARA BERLAUK
 APAM DOT-DOT

TAHU SUMBAT