MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Wednesday 23 November 2011

IKAN PERCIK...

 Teringin sangat nak makan ikan percik...rata2 kat pasar malam tu ..kebanyakkannya..ayam percik..
 Makan panas2...buat ratah2 je pun sodappp sangat...tak payah makan dengan nasi...boleh selesai diratah anak beranak.
Semalam gi pasar nak cari ikan kembung hijau yang besar2 sikit utk buat percik..tapi tak jumpa...ada pun anak2 kembung je...dari kempunan tak dapat...belilah jugak..
 Hari ni...terpercik-perciklah peluh di dahi membakar ikan percik ni...harum semerbak satu rumah...rasa2nya jiran2 pun terbau keharumannya..kembang-kempislah hidung mereka bau ikan ni...dapat pulak musim2 hujan gini...bila terbau benda2 macam ni...lagi le lapo puyut dibuatnya....
Sorry ye pada jiran2 ku yang tergugat...terganggu..dan teruja dgn bau ikan percik ni...lain kali buat lebih boleh bagi...ari ni baru testing je dulu...dah lama tak buat ni...bagi yg nak cuba buat sendiri boleh lah tenguk resepi ni...


Bahan2nya
Ikan kembung...suka hatilah nak brp ekor
Serbuk kunyit
cili kisar
garam


Lumurkan ikan dgn semua bahan diatas


Kuahnya;-


Bawang merah dan putih
Halia
Serai
Kunyit hidup
Cili kering
Semua bahan diatas dikisar halus
Santan
Garam dan gula secukupnya




Caranya
Tumis semua bahan kisar hingga naik bau
Masukkan santan. garam dan gula
Biarkan kuah mendidih 
Kacau selalu hingga kuah pekat
Ikan tadi dibakar dan percik2kan sikit kuah diatasnya
Balik2kan selalu supaya ikan masak serata...
Curahkan kuah atas ikan semasa hendak dihidangkan...

No comments:

Post a Comment