MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Thursday 27 October 2011

SAYUR PISANG GORENG BEREMPAH

Lauk ni buat ratah2 je pun sedap...teringat masakan bonda dulu..bila buat je lauk ni ..italah org pertama ambik pinggan utk diratah macam tu je...sedar2 dah habis sepinggan diratah ..tak payah makan nasi dah kenyang....


Bahan2nya
Sayur pisang [disiang,dibersihkan lalu dicelur hingga empuk]
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
Ikan bilis ditumbuk2 kasar
Serbuk rempah kari
Sedikit cili giling
Sebatang serai dititik
daun limau purut
Sedikit minyak 
Garam secukup rasa


Cara2nya
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau
Campakkan ikan bilis yg ditumbuk kasar dan serai
Serbuk kari dan cili giling dicampurkan lalu dibubuh sedikit air dan kacau rata.
Masukkan dalam bahan tumisan tadi  kacau selalu hingga rempah garing dan pecah minyak
Bubuh garam secukupnya..jika suka boleh jugak bubuh serbuk perasa.
Kemudian masukkan sayur pisang yang dicelur tadi  campakkan daun limau purut..
Gaul merata.. .tutup api dah siap....
Ramai yang tak tahu ada pisang yang boleh dibuat lauk seperti masak lemak, masak kari, dan digoreng berempah...
Sedappppp...kalau makan dgn nasi panas dan berlawankan ikan masin....mak aiii...



No comments:

Post a Comment