Sunday 16 October 2011

KACANG POOL

Kacang Pool [my bisnes]
bahan rempah utk di sangai[goreng tanpa minyak hingga naik bau]
rempah ketumbar[dlm 2 sudu]
jintan manis [dlm 2sudu]
jintan putih [1 sudu]
lada hitam[1 sudu]
kesemua bahan diatas setelah disangai sejukkn lalu kisar kering.

bahan utk kuahnya:-
5 sudu rempah kari daging
1 tin kacang panggang dlm tin[ambil separuh kisar halus]
500 g daging kisar ramly [dicuci lalu toskan]
5 ulas bawang merah@ bawang besar pun boleh*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
kisar halus semua bahan *
sedikit kiub daging @ kiub ayam pun boleh
sedikit minyak sapi
sedikit minyak masak
garamdan gula seckup rasa

cara2nya:-
dlm satu bekas campurkan semua bahan kisar kering,bahan kisar*,rempah kari campurkan dengan sedikit air agar menjadi paste.
panaskan minyak masak, minyak sapi lalu tumis paste tadi hingga sedikit garing dan naik minyaknya... kacau agar tidak hangus..kemudian masukkan daging kisar...dan tambah sedkit air..biarkan daging masak kemudian campurkan kacang panggang dlm tin yg dikisar dan yg separuh lagi...masukkan kiub dging @ ayam...,garam,sdkit gula dan rasa agar cukup rasa semuanya...masak ikut kepekatan yg di inginkan. tutup api.
roti perancis...dipotong lalu sapu skit planta dan dibakar supaya sdkit garing...
hias kuah dgn bawang besar yg dihiris, cili merah dan hijau yg dihiris, limau kasturi..juga telur goreng.[guna acuan goreng telur utk lebih menarik].
slmat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment