SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Apa yang sedap d makan dengan sambal tumis ni?...macam2 sebenarnya...boleh dimakan dengan nasi putih...nasi lemak..nasi impit..buat cecah roti pun ok...roti canai...boleh gak...lempeng...cekodok..ubi rebus..semua boleh lah...kita buat dia ...kita gak yg makan dia kan...so...ape2 pun boleh....resepi?..ikut cara ita lah senang je...
Bahan2nya
Cili kering yg dikisar
Bawang merah dan bawang putih dikisar halus
ikan bilis digoreng
bawang besar dihiris
air asam jawa
garam
sedikit gula jika suka
Cara2nya
Tumis bawang merah dan bawang putih yg dikisar halus
Bila dah garing @ wangi
Masukkan cili kisar..biarkan hingga cili garing
Kacau selalu biar merata masaknya dan tak hangus
Masukkan air asam jawa
Masukkan garam dan sedikit gula
Kemudian masukkan bawang besaryg dihiris
Dan akhir sekali masukkan ikan bilis yg di goreng tadi...kacau rata dan tutup api
Biar ada rasa masam,masin dan manisnya baru ngam...
SUP AYAM...ini lauk utk Anis...yg tak makan pedas...tapi yang lain pun menumpang sama..hirup ketika panas2 mak oiii...sodapppp...oleh kerana utk yg tak makan pedas...sup ni ringkas je..cuma hiris bawang besar,bawang putih dan sedikit halia..tumis dgn sedikit minyak..masukkan juga rempah tumisan seperti,kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih...dan sedikit rempah sup...bila dah wangi masukkan..air...ayam dan kentang...biarkan hingga ayam dan kentang empuk..perasakan dgn garam dan sedikit serbuk perasa ...siap....taburkan dgn daun sup dan bawang goreng jika suke...tak suke tak payah...
TERUNG GORENG BERLADA...ini memang family feberet...sekali hadap dah selesai...cara ita lagi senang....potong terung...gaulkan dgn garam dan serbuk kunyit...kemudian goreng terung hingga kekuningan ..tepikan...buat sambalnya pula...Masukkan cili hidup merah yg dipotong2 kedlm blender...campurkan juga bawang putih 2 ulas...bawang merah 3 ulas...ada org suka bubuh udang kering...tapi anak2 ita tak suka ..jadi tak bubuh udang kering...bubuh air sikit je...kisar..jgn halus sangat..kemudian panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg d blender tadi...bubuh garam..perasa..sikit gula ...kacau ..sampai cili sikit garing kemudian letakkan atas terung yg di goreng tadi....
AYAM GORENG BEREMPAH...resepi ni ita pandai2 sendiri je...hasilnya memang sodapppp...kalau rasa nak cuba bolehlah..tapi kalau tak nak..tak pe..tak dapat le merasa resepi special ni...rugi tau...ilmu ni....
Bahan2nya
Ayam yg dipotong beberapa bhgian
Kelapa parut putih
Bawang merah,bawang putih, serai,halia dikisar halus
Serbuk kari
Serbuk kunyit
Sedikit cili kisar
Tepung jagung
Daun kari
garam dan sedikit gula
Caranya:-
Gaul atau perapkan ayam bersama semua bahan..selama 3 jam..lagi lama lagi sodappp..
Kemudian di goreng hingga garing...
MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...
Monday, 21 November 2011
KUIH-MUIH..
KUIH SERI MUKA....SIAPA SUKE? ANGKAT TANGAN...KALAU NAK KENA BUAT SENDIRI...RESEPI BOLEH DIBERI...
Bahan2nya
Untuk lapisan bawah
700 g beras pulut [ direndam selama 6 jam]
600 ml santan
sedikit garam
Toskan beras pulut
Masukkan dlm loyang yg telah dialas plastik
Masukkan santan yg telah dicampur dgn sedikit garam
Kukus hingga pulut kembang
Bila dah masak tekan bagi pulut padat
Untuk bahagian atas
100 g tepung kastard
800 ml santan yang dicampur dgn jus pandan
300 g gula
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh perasa pandan
20 g tepung gandum
pewarna hijau
Caranya;-
Satukan semua bahan
Kacau dan tapis
Masak atas api hingga naik wap sje
Tuang atas lapisan bawah tadi
Kemudian kukus selama 20 minit
* utk mengelakkan adunan atas masuk kedlm pulut
letak hanya sesenduk dulu..kemudian ratakan..bila dah keras sikit baru tuangkan semua..
YANG NI APAM BERAS....SUKE TAK?..KALAU SUKE KENYIT MATA...BUKAN NAK MENGATALAH..APAM NI MEMANG SEDAP...HINGGA TAK TERKATA...SEBAB BILA MAKAN TAK BOLEH BERCAKAP TAU NANTI HABIS KELAPA TERSEMBUR KELUAR...TU YG TAK TERKATA TU...HE..HE..HE..NAK CUBA BUAT TAK?...ASYIK DUK BELI JE ...JOM LAH CUBA BUAT SENDIRI...
Bahan2nya
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 cawan gula halus
2 1/2 cawan air masak
1 paket yis segera
pewarna ikut suka sendiri
Cara2nya
Kisar semua bahan kecuali pewarna hingga sebati
Masukkan dlm bekas kedap udara dan perapkan selama 3 jam
Warnakan adunan tadi
Masukkan dalam acuan @ loyang
Kukus lebih kurang 10 minit...
opppsss lupa lak...kelapa putih campur sikit garam..
Bahan2nya
Untuk lapisan bawah
700 g beras pulut [ direndam selama 6 jam]
600 ml santan
sedikit garam
Toskan beras pulut
Masukkan dlm loyang yg telah dialas plastik
Masukkan santan yg telah dicampur dgn sedikit garam
Kukus hingga pulut kembang
Bila dah masak tekan bagi pulut padat
Untuk bahagian atas
100 g tepung kastard
800 ml santan yang dicampur dgn jus pandan
300 g gula
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh perasa pandan
20 g tepung gandum
pewarna hijau
Caranya;-
Satukan semua bahan
Kacau dan tapis
Masak atas api hingga naik wap sje
Tuang atas lapisan bawah tadi
Kemudian kukus selama 20 minit
* utk mengelakkan adunan atas masuk kedlm pulut
letak hanya sesenduk dulu..kemudian ratakan..bila dah keras sikit baru tuangkan semua..
YANG NI APAM BERAS....SUKE TAK?..KALAU SUKE KENYIT MATA...BUKAN NAK MENGATALAH..APAM NI MEMANG SEDAP...HINGGA TAK TERKATA...SEBAB BILA MAKAN TAK BOLEH BERCAKAP TAU NANTI HABIS KELAPA TERSEMBUR KELUAR...TU YG TAK TERKATA TU...HE..HE..HE..NAK CUBA BUAT TAK?...ASYIK DUK BELI JE ...JOM LAH CUBA BUAT SENDIRI...
Bahan2nya
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 cawan gula halus
2 1/2 cawan air masak
1 paket yis segera
pewarna ikut suka sendiri
Cara2nya
Kisar semua bahan kecuali pewarna hingga sebati
Masukkan dlm bekas kedap udara dan perapkan selama 3 jam
Warnakan adunan tadi
Masukkan dalam acuan @ loyang
Kukus lebih kurang 10 minit...
opppsss lupa lak...kelapa putih campur sikit garam..
Friday, 18 November 2011
MENU 18/11/11 LAYANNNN...
TELUR BUNGKUS & UDANG GORENG TEPUNG
NASI GORENG UDANG QASEHMAMA
Anak2 dah mula bercuti...kesibukkan melanda..kerja bertambah...menu harus di perbagaikan..layannnn...
Resepi udang goreng tepung
Udang dibuang kulit tapi tinggalkn sikit d bhgian ekor
tepung tempura
tepung beras
serbuk rempah kari
cili kisar
air
minyak utk menggoreng
Cara2nya
Satukan tepung tempura,tepung beras,serbuk rempah kari dan cili kisar.
Bancuhkan dgn air..pekat sikit dari bancuhan pisang goreng
Celupkan udang kedlm bancuhan tepung tadi
Goreng dlm minyak panas..hingga kekuningan dan garing..
Resepi telur bungkus
Bahan2nya
300g daging kisar
Sayur campuran
Serbuk jintan manis,serbuk ketumbar,serbuk lada putih
Sos tiram
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
Minyak utk menumis
Telur utk didadarkan
Cara2nya:-
Tumis bawang2 yg ditumbuk halus tadi hingga wangi
Masukkan serbuk jintan manis,serbuk ketumbar dan serbuk lada putih.Kacau merata
Masukkan daging kisar, kacau sebati
Masukkan sayur campuran
Akhir sekali masukkan sos tiram
Biarkan daging kisar masak dan airnya mengering
Tutup api
Pukul telur kemudian dadarkan nipis
Letak daging kisar d tengah2 telur dadar dan lipat empat segi..siap..
NASI GORENG UDANG QASEHMAMA
Anak2 dah mula bercuti...kesibukkan melanda..kerja bertambah...menu harus di perbagaikan..layannnn...
Resepi udang goreng tepung
Udang dibuang kulit tapi tinggalkn sikit d bhgian ekor
tepung tempura
tepung beras
serbuk rempah kari
cili kisar
air
minyak utk menggoreng
Cara2nya
Satukan tepung tempura,tepung beras,serbuk rempah kari dan cili kisar.
Bancuhkan dgn air..pekat sikit dari bancuhan pisang goreng
Celupkan udang kedlm bancuhan tepung tadi
Goreng dlm minyak panas..hingga kekuningan dan garing..
Resepi telur bungkus
Bahan2nya
300g daging kisar
Sayur campuran
Serbuk jintan manis,serbuk ketumbar,serbuk lada putih
Sos tiram
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
Minyak utk menumis
Telur utk didadarkan
Cara2nya:-
Tumis bawang2 yg ditumbuk halus tadi hingga wangi
Masukkan serbuk jintan manis,serbuk ketumbar dan serbuk lada putih.Kacau merata
Masukkan daging kisar, kacau sebati
Masukkan sayur campuran
Akhir sekali masukkan sos tiram
Biarkan daging kisar masak dan airnya mengering
Tutup api
Pukul telur kemudian dadarkan nipis
Letak daging kisar d tengah2 telur dadar dan lipat empat segi..siap..
LIMPA GORENG LADA HITAM
Resepi ni boleh d ubah suaikan mengikut cita rasa sendiri..bagi yang tak makan limpa..boleh d tukar kepada daging,hati @ paru...
Tapi kalau daging @ paru kenalah di rebus dulu daging dan paru tu sampai empuk...
Bahan2nya:-
Limpa di potong kecil
Bawang merah dan putih ditumbuk halus
Halia dihiris
Lada hitam ditumbuk kasar
Serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar
Sos tiram/ sos lada hitam
Serbuk kunyit
Cili kisar
Garam
Minyak utk menumis
Cara2nya:-
Limpa tadi digaulkan dgn serbuk kunyit,garam dan cili kisar
Tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga wangi
Masukkan limpa lalu dikacau sebati
Masukkan serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar
Kacau balik hingga limpa masak...
Masukkan sos tiram / sos lada hitam
Dan akhir sekali lada hitam yg ditumbuk kasar tadi
Boleh dihias dgn cili merah hiris...
Wednesday, 16 November 2011
TAK SUKA YANG MANIS...SUKA YANG NIIII...
Hari ni terlebih rajin buat dua jenis kuih sehari....Vadeh
dan Karipap pusing...kedua2nya kegemaran ita sekeluarga
Kalau kuih yang manis2 tu ..bagi kami kureng le sikit...
tapi kalau kuih2 yg bergoreng..pedas2 sikit...eemmmm..
sekejap je lenyap dari pandangan...dari anak2..ke ..bapa anak2
sampai le ke..emak anak2 memang feberet...
Yang niii..feberet ayahanda jugak...selalu jugak ita buat kalau dia datang berkunjung ke rumah...vadeh ni..mengingatkan ita ...zaman persekolahan dulu...ini adalah antara menu pertama yg ita pelajari di sekolah dulu...suka3x...
dan Karipap pusing...kedua2nya kegemaran ita sekeluarga
Kalau kuih yang manis2 tu ..bagi kami kureng le sikit...
tapi kalau kuih2 yg bergoreng..pedas2 sikit...eemmmm..
sekejap je lenyap dari pandangan...dari anak2..ke ..bapa anak2
sampai le ke..emak anak2 memang feberet...
Yang niii..feberet ayahanda jugak...selalu jugak ita buat kalau dia datang berkunjung ke rumah...vadeh ni..mengingatkan ita ...zaman persekolahan dulu...ini adalah antara menu pertama yg ita pelajari di sekolah dulu...suka3x...
JOM BUAT KENTANG PUTAR...
Anak-anak memang menggemari menu ni...kalau makan kat KFC
tak sah kalau tak de ni...Tercari- cari gak resepinya...nak cuba buat sendiri...Akhirnya jumpa gak resepinya...walaupun tak 100% tapi boleh tahan...anak2 suka sangat...Ita dah cuba buat beberapa kali...dan memperbaiki..dari masa kesemasa dari segi rasanya..Alhamdulillah bila dah beberapa kali cuba ..tahu tang mana nak d lebihkan ..tang mana nak d kurangkan..akhirnya memenuhi juga citarasa kami anak beranak...kalau yang nak mencuba tu..boleh lah cuba resepi ni...Ita copy paste dari album masakan ita kat FB...sebab malas nak salin semula...lagi pun busy sikit sekarang ni...
.bhnnya:
10 bj kentang
1 sdu lada hitam
1/2 cwn susu segar(umie guna whipp krim)
garam seckup rasa
bhn sos:
650 ml air
5 sudu stok aym(umie guna kiub maggie jer)
1 bj bwg bsr(bwg bombay)dicincang
20g tpg gandum (sbgai ejen pemekat)
40g mentega
1 sdu bsr sos tomato
1 sdu bsr sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat(utk menghitamkn kuah)
garam sckup rasa
cara:
1. kentang buang kulit belah 4 direbus empuk
2.bila dh empuk buang air n toskn
3.lenyek hancur
4.bila dh hancur add susu segar,garam n lada hitam
gaul rata.ketepikn.
utk buat sos:
1.pnskn periuk add mentega
2.bila mentega dh cair add bwg cincang.kacau
biar sampai naik bau.
3.add tpg gndum kacau jgn bgi bergentel(kecilkn api)
4.msukn air berserta stok aym.kacau lgi
5.tunggu agak2 memekat
6.bila dh memekat add sos tomato n sos tiram
7.add beberapa titik kicap pekat,lada hitam n garam
8.sedia utk dihidangkn.
Tuesday, 15 November 2011
TIRAMISU...OH ...TIRAMISU...
OPPPPSSS....Resepinya nanti dululah...ada kerja lain yg perlu didahulukan..tenguklah bila ada kelapangan nanti saya salinkan resepinya InsyaAllah..
Okay..lah atas permintaan anak2 suruh buat tiramisu ni...layannn kan jugaklah...sebelum ni tak mimpi pun nak buatnya...rasa macam susah sangat..tapi bila study resepinya...tak lah susah sangat malah lebih mudah dari membuat sesetengah kek tu...
Tak di cuba mana nak tahu susah senangnya...boleh..tidaknya...belajar dari kesilapan itu lebih baik dari tak mencuba langsung...
Bahan2nya:-
1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cheese cream
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar serbuk nescafe
2 cawan air panas utk dibancuh dgn serbuk nescafe
Serbuk koko utk hiasan
Cara2nya:-
Bancuh nescafe dgn air panas tadi
Satukan gula,whipping cream dan cheese cream
Pukul adunan hingga kembang dan gebu
Potong kek kepada 3 bhgian
Susun 1 bhgian kek dlm satu bekas
Tuangkan 1/3 dari bancuhan air nescafe ke atas kek
Sapu 1/3 bhgian adunan cream tadi atas kek
Ulangi proses ini hingga habis
Tutup dgn cling film dan simpan dlm petiais sebentar
Hiaskan dgn serbuk koko semasa nak menghidangkan nya..
**Ita tukar resepi ni dgn menggunakan biskut merry[tak pakai kek] ita hias dgn crushed cookie oreo [ tak pakai serbuk koko]
Okay..lah atas permintaan anak2 suruh buat tiramisu ni...layannn kan jugaklah...sebelum ni tak mimpi pun nak buatnya...rasa macam susah sangat..tapi bila study resepinya...tak lah susah sangat malah lebih mudah dari membuat sesetengah kek tu...
Tak di cuba mana nak tahu susah senangnya...boleh..tidaknya...belajar dari kesilapan itu lebih baik dari tak mencuba langsung...
Bahan2nya:-
1 biji sponge kek
250 ml whipping cream
200 ml cheese cream
1/2 cawan gula halus
2 sudu besar serbuk nescafe
2 cawan air panas utk dibancuh dgn serbuk nescafe
Serbuk koko utk hiasan
Cara2nya:-
Bancuh nescafe dgn air panas tadi
Satukan gula,whipping cream dan cheese cream
Pukul adunan hingga kembang dan gebu
Potong kek kepada 3 bhgian
Susun 1 bhgian kek dlm satu bekas
Tuangkan 1/3 dari bancuhan air nescafe ke atas kek
Sapu 1/3 bhgian adunan cream tadi atas kek
Ulangi proses ini hingga habis
Tutup dgn cling film dan simpan dlm petiais sebentar
Hiaskan dgn serbuk koko semasa nak menghidangkan nya..
**Ita tukar resepi ni dgn menggunakan biskut merry[tak pakai kek] ita hias dgn crushed cookie oreo [ tak pakai serbuk koko]
Subscribe to:
Posts (Atom)