MENGAPA LALU...JIKA TAK SINGGAH...UCAPLAH SALAM PADA TUAN RUMAH...INSYAALLAH DIJAWAB DENGAN RAMAH...ADALAH JUADAH UNTUK DI JAMAH...

Monday 31 October 2011

TEMOSA RAJA

Temosa Raja...jom..cuba...
Bahan2nya:-
450g isi ayam @ daging di potong dadu
1/2 cawan santan pekat
75g bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2.5cm halia*
15-20g cili kering*
1 batang serai*
2 sudu besar biji ketumbar*
1/2 sudu besar jintan manis*
1/2 sudu besar jintan putih*
Kesemua bahan* dikisar
5 biji telur direbus dan dihiris bulat
Garam dan gula


Intinya
Masukkan semua bahan kecuali telur kedlm periuk
Masak hingga pekat dan pecah minyak


Untuk pastri
300g tepung gandum
75g margerin
2 biji kuning telur
1/2 cawan air
Bancuh margerin, kuning telur dan air.
Masukkan tepung lalu diuli sebati
Ambil sedikit adunan dan dicanai nipis
Terapkan adunan kpd kepingan2 yg bulat
Ambil satu daripada adunan itu dan letakkan kepingan telur diatasnya
Diikuti dgn sedikit inti dan lapiskan sekeping lagi hirisan telur diatasnya.
Kemudian ambil sekeping lagi kulit temosa dan tutup diatasnya
Kelimkan keliling kulit temosa tersebut
Setelah siap kesemuanya,goreng dalam minyak panas yg banyak hingga kekuningan.


selamat mencuba...tak cuba tak merasa...

IKAN PARI MASAK LADA..VERSI ..QASEHMAMA..

 Masak lada ni..setahu ita terkenal kat melaka ...selain melaka terkenal dengan asam pedas...masak lada ni..popular jugak...kalau nak cerita pasal resepi ni...rasa2nya...masing2 punye citarasa.lah...walaupun nama menunya sama tapi dari segi rencah dan bahannya boleh dipelbagaikan dan ada orang suka bubuh tu...ada orang suka tambah ni..ada org tak suka bubuh tu..suka lak bubuh yang ni...jadi ikut masing2 lah kan ...


 Lagi satu ita percaya sangat tang 'air tangan'...walaupun resepi yang sama belum tentu rasa sesuatu masakan tu sama...di situlah airtangan ni main peranan jugak...Kekadang tu...resepi warisan keluarga  katanya....bila ibunya masak...lain rasanya...bila anaknya masak lain sikit rasanya...betul tak...??..sebab tu banyak kita dengar orang duk citer..dulu masa arwah maknya masak...sedap betul...ramai orang kat kedainya...tapi..bila anaknya ambil alih ...dah kureng sikit...
Jadi...ita masak ni...ikut cara italah...airtangan qasehmama...kalau dimasak dengan rasa kasih dan sayang buat keluarga dan semua..tentu terasa keikhlasannya...lebih2 lagi kasih dari ibu,mama,emak...dan yg sewaktu dgnnya...kemana pun pergi pasti anak-anak tak lupa airtangan ibu,mama,emak dsbnya..kan...bila kita dah tak de nanti...anak2 pasti tak lupa..dan merindui airtangan kita...
Bagaimana dgn suami2 pulak?..teringat ke airtangan isteri..bila isteri dah tak de nanti?..hahahaha...jawapan tentu berbagai...tepuk dada tanye selera...jawab lah sendiri...


Bahan2nya...
Ikan pari @ ikan duri @ikan tongkol[ disiang dan dibasuh bersih]
Serbuk rempah kari ikan [ita guna adabi]
Bawang merah *
Bawang putih*
Halia*
Kunyit hidup@ serbuk kunyit pun boleh*
Cili kering*
Serai [dititik]
2 pelepah daun kari
Kalau suka lebih pedas beberapa biji lada hitam ditumbuk.
Semua bahan bertanda * dikisar @ ditumbuk halus
Terung,bendih@ tomato di potong [saiz ikut suka]
Garam secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
Sedikit perasa[ajinomoto]


Cara2nya
Rempah kari ikan + cili kering yg dikisar dibancuh dgn sedikit air jadikan seperti paste + lada hitam yg ditumbuk tadi..
Tumiskan bahan2 yang dikisar hingga sedikit garing dan naik bau..
Masukkan serai dan daun kari
Kacau jgn smpai hangus...
Masukkan paste rempah tadi...kacau biar sampai garing dan terbit minyak...
Masukkan air asam jawa
Biarkan mendidih sikit masukkan ikan
Diikuti dgn sayuran bendih atau terung
Bubuh garam dan serbuk perasa
Biarkan kuah mendidih dan ikan masak..
Kemudian sekali masukkan tomato..biarkan sekejap dan tutup api..
Siap..hidangkan dgn nasi panas ,ikan kering@telur asin@cencaluk...mak aiii...lapo perut...



Saturday 29 October 2011

ANAKKU ANIS SOFEA DARI TAHUN KE TAHUN...

ULANGTAHUN KE 5..18/2/12Add caption
 ULANGTHN KE 4 18/2/11                  
 ULANG TAHUN YG KE 3 18.2.2010.
 ULANG TAHUN YG KE 2 18.2.2009
ULANG TAHUN PERTAMA...18.2.2008.

KERABU MANGGA FILLET IKAN DORI...

 Assalamualaikum...masak apa hari ni?..Ita buat kerabu mangga fillet ikan ni...dah lama tak buat...tetiba ari ni teringin pulak...walaupun ada bahan yang tak cukup ..ita buat jugaklah guna apa yang ada...kita buat dia kan...
 Resepi ni ita dapat dari siaran tv...dah lama dah nama siarannya pun dah lupa...tapi resepinya sempatlah ita salin..dan dah beberapa kali cuba...memang..sedap..membuka selera...makan macam tu je pun sedappp...
Sebab sedappp...nak share dgn anda semua...kalau berkenan lah ...kalau tak...tenguk aje le ye...resepinya mudah dan simple je...orang bujang ke...anak dara ke..sesape pun boleh cuba...
Lagi satu nak bagitau awal2 ni...resepi ni tiada sukatan..main agak2 je bahannya..ikut suka kitalah nak lebih tang mana ..nak kurangkan tang mana..ikut selera..nak pedasss..lebihkan cili...nak manis lebihkan gula...nak masin lebihkan garam...suka hati lah ye...


Bahan2nya..
Buah mangga [disagat atau diracik2]
Kepingan fillet ikan [ dipotong kecil ]
Cili padi [dihiris ]
Bawang besar [ dihiris] 
Buah tomato [dibuang bijinya kemudian potong dadu]
Kicap cair
Kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar
Daun ketumbar 
Garam dan gula secukup rasa
Tepung ubi


Cara2nya
Celupkan @ lumurkan fillet ikan dgn tepung ubi
Kemudian goreng hingga kekuningan..angkat dan ketepikan
Dalam satu mangkuk yg lain campurkan kesemua bahan kecuali kacang tanah tumbuk yang kemudiannya akan dibubuh diatas kerabu sebelum dihidangkan.
Rasa kerabu..biar ada rasa masam,manis, masin dan pedasnya..
Susun isi ikan tadi dalam pinggan hidangan..
Kemudian letak kerabu diatasnya..dan taburkan kacang tumbuk..
*Boleh jugak gunakan isi ikan lain seperti siakap, kerapu dan selainnya..
okaylah...selamat mencuba...



Friday 28 October 2011

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE...

Nampak menyelerakan?..memang kek ni sedapppp...
Jom..lah cuba buat..bahannya senang ...caranya mudah...rasanya...memang puas hati dan berbaloi...
Adik ipar ita belajar buat kek ni...bawa gi tempat kerja bagi kawan2 rasa,,terus dapat order..maknanya apa? kek ni memang sedappp...lebih2 lagi dimakan ketika panas2...dimana kekacang2 diatasnya sedang mengharum dan rangupppp...mak aiii...tak nak citer banyak2lah...jom salin resepi...


Bahan2nya
1/2 cawan butter @ margerin @ minyak jagung
1 cawan gula
1 biji telur gred A
1 1/2 cawan pisang yg dilenyek [ ita guna 4 biji pisang]
1 sudu kecil esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan hiasan atas kek ikut citarasa sendiri
Kismis,coklat chip,badam,biji gajus @ Ape2 yg suka


Cara2nya
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur,esen vanila dan pisang yg dilenyek [gaul sebati]
Dalam bekas lain satukan tepung gandum, baking powder,soda bikarbonat dan garam kemudian ayak..
Masukkan dlm adunan tadi sedikit demi sedikit sambil digaul sebati
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian
Satu bhgian campurkan serbuk koko dan kacau rata
Gris loyang kemudian bubuh adunan yg dicampur dgn serbuk koko
Kemudian bubuh satu lagi bahagian yg asal
Taburkan bahan hiasan atas permukaan adunan kek
Bakar pada suhu 170'c selama 30 minit [ ikut kepanasan oven masing2]

Thursday 27 October 2011

MASAK LEMAK CILI PADI UDANG + REBUNG...Layannnnn..

 Menu makan tengahari tadi...
 Nasib baik sempat ambik pic...petang ni...dah licinnnn...
Semua orang tentu pernah makan, pernah dengar , pernah tenguk, lauk ni kan?..Inilah menu ita untuk hari ni...hujan2 ni masak dan makan apa pun sedap...perut lapar..semua sedappp...
Dah petang ni baru dapat letak pic kat sini..


Bahan2nya
Udang
Rebung
Santan
Cili padi,bawang merah,kunyit hidup [dikisar]
Serai [dititik]
Garam secukupnya


Cara2nya
Dalam periuk,masukkan bahan2 yg dikisar
Campakkan serai dlm periuk
Masukkan udang dan rebung
Biarkan mendidih dan udang kemerahan
Masukkan santan
Bubuh garam dan ita suka letak gula sikit...
Kacau sampai santan pecah minyak
Kecilkan api dan biarkan sebentar..sampai kuah pekat dan santannya terbit minyak....siap...



SAYUR PISANG GORENG BEREMPAH

Lauk ni buat ratah2 je pun sedap...teringat masakan bonda dulu..bila buat je lauk ni ..italah org pertama ambik pinggan utk diratah macam tu je...sedar2 dah habis sepinggan diratah ..tak payah makan nasi dah kenyang....


Bahan2nya
Sayur pisang [disiang,dibersihkan lalu dicelur hingga empuk]
Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus
Ikan bilis ditumbuk2 kasar
Serbuk rempah kari
Sedikit cili giling
Sebatang serai dititik
daun limau purut
Sedikit minyak 
Garam secukup rasa


Cara2nya
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau
Campakkan ikan bilis yg ditumbuk kasar dan serai
Serbuk kari dan cili giling dicampurkan lalu dibubuh sedikit air dan kacau rata.
Masukkan dalam bahan tumisan tadi  kacau selalu hingga rempah garing dan pecah minyak
Bubuh garam secukupnya..jika suka boleh jugak bubuh serbuk perasa.
Kemudian masukkan sayur pisang yang dicelur tadi  campakkan daun limau purut..
Gaul merata.. .tutup api dah siap....
Ramai yang tak tahu ada pisang yang boleh dibuat lauk seperti masak lemak, masak kari, dan digoreng berempah...
Sedappppp...kalau makan dgn nasi panas dan berlawankan ikan masin....mak aiii...



Wednesday 26 October 2011

DAGING BAKAR

 Dah jemu...asyik ..daging masak kari...kali ni kita tukar selera dgn daging bakar pulak...mudah tapi sedap dan berkhasiat...anak2 suka..bapak budak lagi..suka3x...
 Paling besttt..guna daging batang pinang...
Kalau buat ni...biarlah buat lebih sikit..sebab....sewaktu membakarnya...habis jiran2 kembang kuncup hidung mereka..terbau..keharuman dan kelazatan bau daging bakar ni...
sekali sekala bersedekah apa salahnya kan...kalau selalu lagi dialu-alukan...bersedekah ni bukan dengan wang ringgit je...bagi jiran2 juadah masakan kita pun sedekah jugakkkk...Nak resepinya???


Bahan2nya:-
1/2 kg daging [ kalau nak buat lebih pun boleh]
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Garam dan gula secukup rasa


Caranya:-
Kisar bawang putih,bawang merah, halia dan kunyit.
Lumurkan bahan2 kisar ni pada daging dan perap sekurang2nya 2 jam
Bakar hingga masak dan lembut.
Kemudian baru hiris nipis2 daging tu..


Nak sosnya tak?
Kicap cair dan pekat
1 biji tomato
5 biji cili padi
2 biji cili merah 
1 ulas bawang merah
Potong semua bahan, campurkan semuanya dan gaul sebati..

PACERI MANGGA..

 Terliur tak tenguk pic paceri mangga ni?
 Ada buah mangga kat rumah?
Jom...kita buat paceri mangga...


Bahan2nya
Buah mangga [direbus]
Kerisik kelapa
Santan pekat
*Bawang merah
*Bawang besar
*Bawang putih
*Serai
Semua bahan yg bertanda * ditumbuk halus
** Ketumbar
**Jintan manis
**Jintan putih
**Bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga,
**Kunyi hidup, lada kering dan halia
Semua bahan bertanda ** digoreng tanpa minyak dan dimesin
Garam,serbuk perasa dan gula secukupnya..


Cara Membuatnya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg ditumbuk tadi.
Kemudian masukkan rempah ratus yang di mesin tadi.
Setelah garing masukkan santan pekat hingga mendidih.
Setelah itu masukkan kerisik dan akhir sekali buah mangga yg direbus tadi.
Bubuhlah garam ,serbuk perasa dan gula secukupnya..
Kacau hingga pekat dan biarkan selama 2 jam biar sebati bahan2 rempah tadi.

Tuesday 25 October 2011

KUIH LOMPANG

 Diteliti dari bahannya ..memanglah mudah dan murah utk didapati..tapiiii...bukan semua orang rajin atau tahu membuatnya...kebanyakannya akan berkata..tak pernah buatlah...takut tak jadi,..tak de masa,,,beli lagi senang...itulah yang selalu kita dengarkan...
Ape2 pun ita share resepinya...bagi yang rajin nak mencuba tu ..silakan...


Bahan A
1 cawan tepung beras
3/4 cawan tepung jagung
1 cawan air
1 sudu besar esen vanila
secubit garam
pewarna ikut suka


Bahan B
2 cawan air mendidih
1 cawan gula


Intinya
Kelapa parut [muda/putih] + garam


Caranya:-
Panaskan pengukus.
Masukkan daun pandan kedlm air kukusan
Satukan semua bahan A kecuali pewarna dan kacau sebati.
Dalam bekas lain satukan bahan B dan kacau hingga gula hancur. Campurkan bahan A dan B. Kacau sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian.
Bubuh pewarna yg di sukai pda setiap bahagian.
Tuang dalam acuan.
Kukus anggaran 15 minit hingga berlubang ditengah dan berkilat.
Biarkan sejuk baru dikeluarkan dari acuan.
Letakkan kelapa diatasnya..siap..
 Sedap buat menu minum petang..
Boleh jugak buat balas pinggan jiran yang dah bersusun kat rumah tu...

PUDING KASIH BERTAUT..


Siapa yang tak teruja melihat puding secantik ni kan? Begitulah
ita...kali pertama melihat pic puding  kasih bertaut milik  Azlita Masam Manis di blognya[ yang lebih mengancam] terus tak sabar-sabar nak mencubanya...
Alhamdulillah menjadilah jugak first time membuatnya..memang puding ni amat sesuai utk sebarang majlis...kalau dimajlis kahwin sesuai jugak kalau menjadi pencuci mulut dimeja pengantin...kebetulan adik ita akan berkahwin tak lama lagi...dah berangan-angan..nak buat utk salah satu menu di meja makan berdamai nanti...Hari tu masa bonda datang berkunjung kerumah...ada jugak tunjukkan pic ni kat bonda..kata bonda ..oooo puding ni...orang panggil 'puding cermin'..rupa-rupanya dari zaman2 bonda dulu dah ada puding ni cuma namanya berbeza..Al-kisah....
Bagi yang nak mencuba ita share resepinya kat sini:-


Bahan2nya:
1/2 paket serbuk agar2[dari 10g @ sepaket serbuk agar2]
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap ros
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
warna boleh ikut suka


Cara bahan A
Masukkan serbuk agar2, gula dan air kedalam periuk,
Masak hingga serbuk agar dan gula larut, kemudian kecilkan api.
Pecahkan telur kedalam santan lalu di kocak sikit dgn garfu.
Tuang kedlm periuk berisi agar2 tadi lalu dikacau sebati hingga mendidih dgn api perlahan. Setelah mendidih tutup api.
Bahagikan adunan kpd 2 bahagian dan masukkan dlm bekas yg berlainan.
Masukkan sirap ros kedlm 1 bhgian dan perasa pandan pd bhgian yg lain. 
Kacau sebati dan biarkan ia mengeras.
Setelas mengeras, potong agar2 menjadi kiub2 kecil dan masukkan kedlm satu bekas yg lebih besar.


Bahan B
1/2 paket agar2 [ lebihan dari paket tadi]
500 ml air
1/4 cawan gula
50 g gula melaka dan sehelai daun pandan [di simpulkan]

Cara Bahan B
Masukkan daun pandan, gula melaka, gula pasir dan air kedlm periuk .
Masak hingga larut dan mendidih.
Tutup api dan tapis larutan agar2.


Cara Menyediakan Puding.
Tuang larutan agar2 B kedlm bekas yang berisi kiub2 agar2 A tadi.Biarkan keras dan masukkan dlm petiais.


Monday 24 October 2011

APAM..DOT...DOT....

 Apam dot...dot... memang bukan asing lagi ...namanya.. gah di persada masakan baik di blog maupun di halaman FB...pic apam ni pasti mendapat tempat...
Ada rupa...memang menarik..kalau dihidangkan dimajlis2 kenduri-kendara,majlis hari jadi atau yang sewaktu dengannya...memang menarik perhatian...lebih-lebih lagi bagi kanak2...
 Lama jugaklah ita hanya menjadi pemerhati kpd pic2 apam dot...dot.. ni...masa tu tak de nafsu nak buat lagiii...cuma bayangkan sendiri je rasanya...bagaimana rasa apam disulami pula dengan fillingnya yang berbagai...[ sebenarnya ita tak berapa gemar kuih2 yang manis2 ni..kurenglah kata orang tu..]


Si kecil ita pulak tak request suruh buat...setakat suka tenguk pic...je..bila nampak pic apam ni akan terjerit2 beri tau mama apam dot..dot, apam dot..dot...banyaknye apam dot..dot..ye mama..begitulah setiap kali ita skodeng photo2 kat Kongsi Resepi atau pun My Resepi..dia paling menyibuk kat sebelah ni nak tenguk sama...
Sampailah satu ari tu...seru dah sampai kata orang..teringinlah nak cuba...resepinya memang mudah didapati dari rakan2 FB.. siap ada yang tunjuk step by step ..rajin betullah mereka ni..Ita memang tabik lah bagi mereka yang dah bagi resepi..pas tu siap ade step by step lagi...kalau ita..bab ni memang 'm' betul... setakat nak menyalin resepi je pun kadang2..'m' jugak..tapi orang dah bagi ilmukan...rugi kalau tak ambil...so ape2 pun terima kasihlah bagi yang sudi berkongsi resepi ni..dah terlampau banyak sangat tak ingat resepi ni dari sape ye.?..tapi kebanyakkan resepinya lebih kurang serupa...ita salinkan utk sesiape yang masih tak tahu dan ingin mencuba...jom kita tenguk resepi..ita separuhkan resepinya sebab tak ramai..bagi yang nak buat banyak tu...doublekan sukatannya...ye..


Bahan2nya:-
2 biji telur dari petiais..
135g tepung gandum
110g gula halus
75 ml susu segar @ susu cair
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh ovellete


Filling nya ikut suka.
Blueberry,strawberry,coklat masakan, kaya,dll.
Pewarnanya juga ikut suka
Asingkan sikit adunan utk buat dot..dotnya


Cara2nya:-
Mixer telur, gula dan ovellete hingga kembang putih
Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak bersama.
Diikuti dengan susu cair,mix hingga merata dan tidak berketul2.
Bahagikan adunan kpd beberapa bhgian
Kemudian titiskan pewarna yg disukai
Masukkan adunan kedlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang.
Masukkan filling yg di gemari.
Kemudian bubuh lagi adunan hingga penuh acuan
Buatkan dot..dotnya..dgn menggunakan lidi[pencungkil gigi]
Celupkan dalam adunan kemudian titiskan atas apam..
Kukus dgn api yang sederhana lebih kurang dlm 15 minit.


Pastikan air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih
-balut penutup ngan kain supaya wap tak jatuh..
-Api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah

Sunday 23 October 2011

MACARONI BAKAR..


Macaroni bakar..sesekali ubah selera ..memang bestkan..
Ita suka jugak buat macaroni bakar ni bila kadang2 dah jemu dengan nasi. Lagi satu Ita selalu buat memang tak ikut resepi.. Ita guna apa saje bahan yang ada kat dapur...Janji bahan asasnya ada..kira jadi lah tu...
Jom kita skodeng apa bahannya..
Bahan:-
1/2 paket macaroni [ direbus] kemudian toskan
1 paket daging kisar
cendawan butang [ dipotong nipis]
10 ekor udang [dibuang kulitnya]
kepingan nanas dalam tin [ dipotong saiz ikut suka]
3 ulas bawang putih [ditumbuk]
5 biji telur 
sedikit garam
minyak utk menumis
utk topping:-
mayonis,cili sos, cheese mozarella.
Caranya:-
Tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan daging kisar,udang,cendawan serta garam.
Masukkan macaroni yang direbus tadi dan kacau sekejap.
Tutup api...letakkan telur dan kacau rata.
Alas loyang dgn kertas aluminium kemudian letakkan macaroni yang dimasak tadi.
Susun nanas yang dipotong tadi.
Taburkan cheese mozarella hingga menutupi permukaannya.
Letakkan mayonis dan cili sos diatas cheese tadi.
Bakar pada suhu 120'c selama 45-60 minit @ hingga masak.


Sebenarnya ..kita boleh tambah lain2 bahan yang kita suka ,,ikut citarasa sendiri... selamat mencuba...
Dimakan ketika panas2..bersama sos cili jika suka...

HAPPY BIRTHDAY MAMA...



HAPPY BIRTHDAY MAMA.....
    Tepat jam 12.00 mlm masuklah tanggal 23 Okt...hariulangtahun ku...Hubby n anak2 kejutkan aku supaya memotong kek ni.. ucapan dan kucupan selamat hariulangtahu dari hubby n anak2...Ya Allah..syukur kehadratMu..aku masih di izinkan olehMu berada di bumiMu ini menikmati segala nikmat dan rahmatMu..bersama mereka yang ku sayangi dan juga menyayangi diri ini...Semuga peningkatan usia,selari dengan peningkatan amalan...malah berlebih-lebihan lagi hendaknya...InsyaAllah...
Terima Kasih juga pada Ayahanda n Bonda, kawan2..dan semua yang memberi ucapan dan doa..semuga kita semua d berkati olehNya...Salam Sayang dari ku ...mmmuuuuaaaahhhh...

Saturday 22 October 2011

ANEKA MEE DARI QASEHMAMA D KITCHEN

 MEE HOON GORENG
 MEE SUAH UDANG
 MAGGI GORENG
 MEE HOON GORENG PUTIH
MEE GORENG

Friday 21 October 2011

LAKSAM...OHHH...LAKSAM..



Ni lagi satu menu kegemaran...tapi bila nak membuatnya..renyah jugaklahkan..step by step..dari nak menyiang ikan..nak pilih @ asingkan tulang dgn isi ikan, nak wat laksamnya, nak gulung,nak gunting, lepas tu nak hiris bahan2 ulamnya..memang memerlukan tahap kesabaran yang tinggi...tapi hasilnya berbaloi dan puas hati..
Sebab tu menu ni jarang...jarang nak buat...kata org beli lagi senang..tapi kalau beli..kadang2 tu tak kena dengan rasa dan selera kitakan...ape2 pun tepuk dada tanya selera lah....
Nak letak pic kan sini sebagai kenangan hari rajin ku sempena  syawal yang lalu....bilalah nak buat lagi...syawal tahun depan kot...hehhehe.....

LAKSA PENANG..


Laksa Penang...ramai yang dah pandai membuatnya...so..saje nak letak pic ni.. utk cuci n jamu mata....memang salah satu menu kegemaran..dari ,dulu ,kini dan selamanya..Tapi buat laksa ni tenguk airtangan jugaklah...setiap orang membuatnya...memang rasanya tak sama walaupun mengikuti resepi yang sama..percaya tak?..